- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sute de tone de produse contrafăcute, confiscate în România şi alte nouă ţări
Sute de tone de alimente şi băuturi contrafăcute au fost confiscate în cadrul unei operaţiuni a Interpolului, săptămâna trecută, în zece ţări, inclusiv în România, fiind vizate grupări de crimă organizată care subminează mediul de afaceri şi economia, informează Poliţia Română.
Sute de tone de produse contrafăcute, confiscate în România şi alte nouă ţări (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), remis, marţi MEDIAFAX, în perioada 28 noiembrie - 4 decembrie, au fost confiscate peste 13.000 de sticle de ulei de măsline de calitate inferioară, 30 de tone de sos de tomate contrafăcut, aproximativ 77.000 de kilograme de brânzeturi contrafăcute, peste 12.000 de sticle de vin de calitate inferioară al cărui preţ a fost estimat la 300.000 de euro, cinci tone de peşte şi fructe de mare sub standardele de calitate, aproximativ 30.000 de bucăţi de dulciuri ambalate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Totodată, în prezent se cercetează şi activităţi de vânzare online de caviar contrafăcut sau sub standardele de calitate, se mai arată în comunicatul IGPR.
Potrivit documentului citat, operaţiunea denumită "Opson", cuvânt care înseamnă "mâncare" în greaca veche, s-a desfăşurat în Bulgaria, Danemarca, Franţa, Ungaria, Italia, Olanda, România, Spania, Turcia şi Marea Britanie.
"Numărul mare de alimente contrafăcute şi de calitate inferioară confiscate este îngrijorător şi arată cât de necesară este cooperarea cât mai strânsă între organismele de aplicare a legii pentru a opri infractorii care comit aceste fapte. Vom continua să oferim sprijin partenerilor noştri prin realizarea unor investigaţii suplimentare", a declarat managerul de proiect în cadrul echipei de combatere a criminalităţii legate de proprietatea intelectuală a Europol, citat de IGPR.
Ofiţerul de analiza informaţiilor din cadrul programului pentru Drepturi de Proprietate Intelectuală din cadrul INTERPOL şi coordonatorul al Operaţiunii Opson a declarat că unul dintre principalele obiective ale acestei operaţiuni a fost protejarea publicului de alimente şi băuturi contrafăcute şi de calitate inferioară, "care pot prezenta pericole la care aceştia nici măcar nu se pot gândi".
"Consumatorii care achiziţionau aceste produse, fie cu bună ştiinţă sau în necunoştinţă de cauză, şi-au pus sănătatea în pericol, întrucât alimentele şi băuturile contrafăcute nu au fost supuse unor controale de calitate şi au fost transportate şi depozitate fără respectarea standardelor de igienă", se mai arată în comunicatul IGPR.
Pe lângă acest obiectiv, operaţiunea Opson a mai avut altele două şi anume creşterea conştientizării populaţiei asupra pericolelor pe care le prezintă alimentele contrafăcute şi care nu corespund standardelor de calitate şi stablirea unor parteneriate cu sectorul privat, în scopul furnizării unei reacţii ofensive unitare împotriva acestui tip de criminalitate.
La operaţiunea care a fost derulată pe parcursul săptămânii trecute au participat poliţişti, vameşi şi instituţii din domeniul alimentaţiei publice ale statelor participante, în colaborare cu parteneri din sector privat, la care s-au adăugat controale încrucişate desfăşurate în aeroporturi, porturi maritime, unităţi comerciale şi bazaruri din cele zece ţări participante.
Potrivit IGPR, reprezentanţi ai Republicii Democrate Congo au participat în calitate de observator, în scopul organizării unei acţiuni-pilot în Africa în anul următor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO