Video Sute de oameni, la înhumarea Regelui Carol al II-lea, la Curtea de Argeş . Printre participanţi, Paul Lambrino şi fostul principe Nicolae/ Mitropolitul Nifon: Mutarea sicriului, un moment de recuperare istorică

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea a fost înhumat, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii religioase şi militare, la Noua Catedrală de la Curtea de Argeş, la care au participat sute de oameni, printre cei prezenţi fiind şi fostul principe Nicolae, nepotul Regelui Mihai, precum şi Paul Lambrino.

Urmărește
1874 afișări

Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, a lipsit de la ceremonia de înhumare a Regelui Carol al II-lea, ea fiind reprezentată de principele Radu şi de două dintre surori.

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea, Regele Culturii, cum a fost numit el, a fost purtat pe umeri de militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” până la nouă necropolă unde a fost înhumat într-o ceremonie privată la care a participat doar Casa Regală.

În Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş îşi dorm somnul de veci Regele Mihai şi Regina Ana.

Printre sutele de oameni care au participat la slujba de înhumare s-au numărat şi fostul principe Nicolae, alături de soţia sa, dar şi Paul Lambrino.

Mitropolitul Nifon: Mutarea sicriului Regelui Carol al II-lea, un moment de recuperare istorică

Mutarea sicriului cu osemintele Regelui Carol al II-lea dintr-o capelă izolată şi aşezarea acestuia în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş reprezintă „un moment de recuperare istorică şi de integrare în tradiţia monarhică românească”, a spus, sâmbătă, Mitropolitul Nifon.

ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a declarat, sâmbătă, la mutarea sicriului cu osemintele Regelui Carol al II-lea în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş reprezintă „un moment de recuperare istorică şi de integrare în tradiţia monarhică românească”.

„Regele Carol al II-lea a decedat în anul 1953 şi a fost înmormântat lângă Panteonul regilor Portugaliei, din mănăstirea romano-catolică São Vicente de Fora – Lisabona, iar în anul 2003 sicriul cu osemintele Regelui Carol al II-lea a fost adus în România şi aşezat provizoriu într-o capelă izolată din Mănăstirea Curtea de Argeş. De numele Regelui Carol al II-lea se leagă o perioadă istorică deosebit de rodnică din punct de vedere economic, cu o creştere semnificativă pe plan industrial, financiar şi cultural. Regele Carol al II-lea s-a remarcat şi prin faptul că a susţinut numeroase opere culturale, într-o perioadă istorică marcată de multe provocări şi dificultăţi pe plan naţional şi european”, a spus Mitropolitul Nifon.

Arhiepiscopul Târgoviştei vorbeşte şi despre Dictatul de la Viena, cunoscut şi ca „Al doilea arbitraj de la Viena”, din 30 august 1940, când jumătate din teritoriul Transilvaniei a fost cedat Ungariei hortyste, după ce, în prealabil, la 26 iunie 1940, URSS a impus României un ultimatum de cedare a Basarabiei şi a nordului Bucovinei, iar Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei.

„Privind cu discernământ şi obiectivitate lumina şi umbrele faptelor Regelui Carol al II-lea, trebuie să preţuim doar ceea ce rămâne benefic pentru poporul român. Momentul solemn de astăzi este un prilej de a rememora faptele luminoase legate de istoria Casei Regale şi a Ţării noastre, dar şi de a arăta că Biserica Ortodoxă Română este păstrătoarea memoriei naţionale şi a comuniunii între generaţiile trecute, prezente şi viitoare. Pentru poporul român, credinţa creştină ortodoxă reprezintă legea strămoşească, etosul creştin, care ne dăruieşte identitate şi forţă pentru a dăinui în istorie. În acest sens, deviza Casei Regale, Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu), este o mărturie a valorilor fundamentale şi eterne, pe care le-au apărat şi promovat Domnitorii şi Regii poporului român de-a lungul istoriei”, a mai spus Înaltul ierarh.

Potrivit ÎPS Mitropolit Nifon, „credinţa în Dumnezeu şi iubirea de patrie sunt două valori fundamentale ale neamului românesc de-a lungul veacurilor, reprezentând importante repere pentru prezentul şi viitorul României”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici