Tăierea ilegală a brazilor poate fi sancţionată cu detenţie până la 6 luni

Brazii de Crăciun pot fi comercializaţi doar în condiţii legale, lipsa sigiliului fiind un semn de ilegalitate, iar fapta de tăiere ilegală a puieţilor poate fi pedepsită atât cu închisoare de la două la şase luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, în funcţie de paguba produsă.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului Tăierea ilegală a brazilor poate fi sancţionată cu detenţie până la 6 luni

Tăierea ilegală a brazilor poate fi sancţionată cu detenţie până la 6 luni (Imagine: George Calin/Mediafx Foto)

Poliţiştii reamintesc că brazii de iarnă pot fi comercializaţi cu respectarea condiţiilor de legalitate, informează, duminică, Poliţia Română.

Locurile de comercializare sunt supuse autorizării, sub sancţiune contravenţională. Pentru un cumpărător, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenţa vânzătorului la colţul străzii, în faţa imobilului unde locuieşte, sau în alte asemenea locuri, spun poliţiştii.

Bradul de Crăciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are ataşat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate.

Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi a brăduţilor, se poate face numai dacă există acte de provenienţă.

Fapta de tăiere fără drept de puieţi (brazi de Crăciun), în funcţie de paguba produsă, calculată în regim silvic, poate constitui fie infracţiune, fie contravenţie.

Tăierea ilegală a brazilor de Crăciun, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă, se sancţionează cu închisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbuşti ornamentali şi brazi de iarnă, fără documente legale de provenienţă sau revânzarea materialului lemnos cumpărat de persoane fizice de la unităţile silvice pentru trebuinţe proprii se sancţionează cu amendă de la 120 la 200 de lei.

Conform art. 108, alin. 1, lit.a din Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic, dacă valoarea prejudiciului produs, prin tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei, constituie infracţiune silvică şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici