Un tânăr cu arsuri grave nu poate fi tratat la Spitalul Unversitar din Bucureşti, iar familia cere transfer în străinătate. Supravieţuitor Colectiv: Totul e în pixul ministrului bolii şi al secretarilor săi de stat / Anunţul lui Arafat

Un pacient în vârstă de 20 de ani, care a suferit arsuri pe 50% din suprafaţa corpului este tratat la Spitalul Unversitar din Bucureşti, după ce la niciun spital care are secţie de mari arşi nu au fost locuri, familia sa solicitând trasferul tânărului în străinătate. Totodată, Raed Arafat a spus, pentru Mediafax, că pacientul va fi transferat, luni dimineaţa, la Spitalul AKH din Viena, el urmând să fie dus în Austria cu un avion militar şi va fi însoţit de o echipă SMURD din Capitală.

Urmărește
4019 afișări
Imaginea articolului Un tânăr cu arsuri grave nu poate fi tratat la Spitalul Unversitar din Bucureşti, iar familia cere transfer în străinătate. Supravieţuitor Colectiv: Totul e în pixul ministrului bolii şi al secretarilor săi de stat / Anunţul lui Arafat

Un tânăr cu arsuri grave nu poate fi tratat la Spitalul Unversitar din Bucureşti, iar familia cere transfer în străinătate. Supravieţuitor Colectiv: Totul e în pixul ministrului bolii şi al secretarilor săi de stat / Anunţul lui Arafat

„Pacientul are arsuri pe 50% din suprafaţa corporală. Se află la Universitar de vineri. Este un pacient complex, pentru că are şi un politraumatism, nu este doar ars. Nu a existat niciun loc la un spital de mari arşi în Bucureşti şi este tratat de medicii de la Spitalul Universitar”, a spus, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Silvia Nica.

Potrivit sursei citate, familia tânărului doreşte să îl transfere în străinătate pentru a fi tratat.

De altfel, Mihai Grecea, unul dintre supravieţuitorii incendiului din Colectiv, a scris pe pagina sa de Facebook că pacientul nu a putut fi transferat din cauza birocraţiei.

„Deşi anul trecut am ajuns cu Ministerul Sănătăţii, după un an de parlamentări, la un acord şi a fost elaborat un mecanism de transferare în străinătate a pacienţilor cu arsuri grave care nu pot fi trataţi în România, ordinul de ministru, aprobat de Sorina Pintea, nu a mai fost publicat niciodată în Monitorul Oficial pentru că nu a avut şi restul de semnături de pe traseul de avizare. A picat guvernul, a picat şi OMS-ul, adică n-a mai apucat să fie dat. Suntem exact în situaţia de la Colectiv în privinţa transferurilor arşilor. Totul e în pixul ministrului bolii şi al secretarilor săi de stat”, a scris Grecea pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii spune că pacientul nu a putut fi transferat în străinătate, deşi acceptul instituţiei pe care o reprezintă există deja.

„Aseară am avizat trasnferul în străinătate. Discuţiile sunt cu centrul de arşi din Bruxelles, care fiind un caz de politraumă, încă analizează acceptul. Suntem în discuţii şi cu AKH din Viena. Acceptul nostru pentru transferul în străinătate este dat. Mai rămâne se obţinem acceputul uneia dintre cele două clinici”, a spus secreatrul de stat, la Digi 24.

Arafat: Tânărul cu arsuri pe 50% din corp pleacă luni la Viena. Va fi transportat cu un avion militar

Tânărul care a suferit arsuri pe 50% din suprafaţa corpului va fi transferat, luni dimineaţa, la Spitalul AKH din Viena, el urmând să fie dus în Austria cu un avion militar şi va fi însoţit de o echipă SMURD din Capitală, a spus, pentru MEDIAFAX, şeful DSU, Raed Arafat.

„Va fi transferat luni dimineaţă la AKH Viena, pentru că azi nu îl poate primi nici spitalul din Austria şi nici cel din Belgia. Va pleca cu o aeronavă militară şi va fi însoţit de un echipaj SMURD Bucureşti”, a explicat Arafat.

Ministerul Sănătăţii face precizări despre pacientul cu arsuri: Transferul, aprobat după 5 ore de la aflarea cazului

Ministerul Sănătăţii (MS) face mai multe precizări legate de tânărul de 20 de ani, care a suferit arsuri pe 50% din suprafaţa corupului, instituţia arătând că transferul acestuia în străinătate a fost aprobat la mai puţin de cinci ore la primirea informaţiei despre acest caz.

Precizările sunt făcute de minister, după ce în mass-media au apărut informaţii conform cărora familia pacientului a dorit transferul lui la o clinică din străinătate, încă de vineri, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza birocraţiei.

„Pacientul în vârstă de 20 de ani internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cu arsură peste 50% din suprafaţa corpului, dar si politrauma va fi transferat în cursul dimineţii de mâine, 6 ianuarie 2020, în Austria, la Spitalul AKH din Viena”, aratăMinisterul Sănătăţii în comunicatul de presă transmis duminică.

Cu privire la acest caz MS precizează că, încă de sâmbătă, de la ora 23.00, la mai puţin de cinci ore de la primirea informaţiei despre acest caz, conducerea Ministerul Sănătăţii a aprobat transferul pacientului, „fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific”.

„Menţionăm că un astfel de transfer se realizează numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul dupa mai multe verificări. Cele două unităţi sanitare unde au fost transmise actele medicale în vederea transferului au dat acordul pentru realizarea acestuia în cursul zilei de mâine (duminică - n.red.). Ministerul Sănătăţii a colaborat permanent cu DSU şi SUUB”, conform sursei menţionate.

De asemenea, instituţia a menţionat faptul că, în tot acest timp, a existat loc pentru tratarea unui pacient cu arsură gravă, la fel ca acest caz, la Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arşi Bucureşti.

„Nu au existat probleme sau întârzieri legate de birocraţie sau traducerea documentelor. Unitatea medicală din Bruxelles, acolo unde familia pacientului a solicitat transferul, a dorit ca imagistica să verifice diagnosticul. Ambele unităţi medicale, atât cea din Bruxelles, cât şi cea din Viena, acolo unde au fost transmise actele medicale, au dat acordul pentru transferul pacientului în dimineaţa zilei de mâine. S-a ales unitatea din Viena unde acest transfer va fi realizat maine dimineaţă, în jurul orelor 7, cu mijloacele de transport ale Departamentului pentru situaţii de urgenţă, conform legislaţiei şi competenţelor”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţi Nelu Tătaru.

Potrivit comunicatului de presă, imediat după preluarea mandatului, una dintre primele întâlniri stabilite de către echipa Ministerului Sănătăţii a fost cea cu Asociaţia Colectiv condusa de Eugen Iancu în urma careia s-a înfiinţat un grup de lucru pentru elaborarea legislaţiei privind pacientul cu arsuri grave. Ministerul Sănătăţii va intensifica întâlnirile grupului de lucru. De asemenea, au existat o serie de întâlniri pe această temă cu specialişti în domeniu, ca de exemplu prof. dr. Dan Enescu sau dr. Ileana Boiangiu sau cu managerul Spitalului de Urgenţă pentru Chirurgie Reparatorie şi Arsuri Bucureşti.

„Întreaga problematică a pacientului cu arsuri grave este o prioritate a actualei echipe. În grupul de lucru invităm toţi reprezentanţii asociaţiilor care au expertiză în acest domeniu”, a mai spus Nelu Tătaru.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici