Tânărul care a incendiat mobilier stradal trebuia arestat ca o reacţie promptă la acte de distrugere
Mihai Căpăţână, acuzat că a incendiat mobilier stradal în timpul protestului de duminică, trebuia arestat ca o reacţie promptă a autorităţilor faţă de persoanele care săvârşesc acte de distrugere sau scandal public, care nu au nicio legătură cu libertatea de exprimare sau libertatea întrunirilor, potrivit motivării deciziei de arestare.
Tânărul care a incendiat mobilier stradal trebuia arestat ca o reacţie promptă la acte de distrugere (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)
Judecătoria Sectorului 4 a dispus, luni, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Mihai Căpăţână, acuzat că duminică noapte a incendiat mai multe bunuri aparţinând domeniului public din zona intersecţiei străzilor Cantemir cu Mărăşeşti.
Mihai Căpăţână este singura persoană arestată pentru incidentele de duminică, fiind cercetat de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.
Judecătoria Sectorului 4 a făcut publică, marţi, motivarea deciziei de arestare a lui Mihai Căpăţână, arătând că "se impune o reacţie promptă a autorităţilor publice faţă de persoanele care săvârşesc acte de distrugere sau de scandal public, acte care nu au nicio legătură cu libertatea de exprimare sau libertatea întrunirilor, garantate de Constituţie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Instanţa notează în motivare că procurorii au adus suficiente indicii şi probe din care să rezulte presupunerea rezonabilă că acesta ar fi săvârşit fapta pentru care este acuzat.
"Astfel, instanţa are în vedere procesul verbal din 15 ianuarie încheiat de DGPMB-SSIR din care rezultă că inculpatul a participat efectiv la distrugerea şi incendierea jardinierelor şi coşurilor de gunoi, procesul-verbal de cercetare la faţa locului şi planşe foto, declaraţia martorului ocular Ionuţ Ionescu, care l-a recunoscut pe inculpat, declarând că acesta făcea parte dintr-un grup de indivizi recalcitranţi care răsturnau jardinierele şi coşurile de gunoi, pe care le incendiau, iar echipajul de pompieri care încerca să stingă incendiile nu a fost lăsat să intervină de către aceşti indivizi, procesul-verbal de prezentare pentru recunoaştere şi planşe foto, rapoartele întocmite de lucrătorii de poliţie, declaraţia martorului Marian Lăscuţ, procesul-verbal de redare a înregistrărilor captate de camerele video (a se vedea planşa foto care îl prezintă pe inculpat, vestimentaţia acestuia corespunzând declaraţiilor martorilor; în această fotografie, inculpatul poartă un fular care îi acoperă parţial faţa şi este îmbrăcat cu aceeaşi geacă cu care a fost pozat şi la sediul organelor de poliţie)", se mai arată în documentul citat.
Mihai Căpăţână a susţinut în faţa judecătorului că intenţiona să se alăture protestului de la Piaţa Universităţii, însă nu a mai ajuns acolo întrucât traficul fusese blocat.
"Inculpatul nu a recunoscut comiterea faptei, a arătat că nu face parte din galeria vreunei echipe de fotbal sau dintr-un partid politic, menţionând că a observat persoane care distrugeau şi rupeau ghivecele cu arbuşti şi pubelele de gunoi în zona Dimitrie Cantemir, însă el personal nu a făcut nimic şi a asistat din pură curiozitate la ceea ce se întâmpla", mai notează instanţa în motivare.
Susţinerile inculpatului nu sunt însă confirmate şi nu se coroborează cu celelalte mijloace de probă administrate în cauză, arată judecătorul care a decis arestarea acestuia.
Instanţa aduce şi argumente din practica CEDO, arătând că, "aşa cum rezultă şi din interpretarea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, pericolul pentru ordinea publică îl constituie starea de insecuritate publică pe care ar determina-o lipsa de reacţie preventivă, imediată şi fermă a autorităţilor faţă de comiterea faptelor ce aduc atingere relaţiilor sociale fundamentale şi faţă de persoanele care le-au săvârşit".
"Noţiunea de pericol public semnifică o stare de nelinişte şi un sentiment de insecuritate în rândul societăţii, generată de rezonanţa socială negativă a faptului că persoanele asupra cărora planează acuzaţii grave sunt cercetate în stare de libertate", notează instanţa, care arată în continuare că "că inculpatul a comis acte prin care s-a tulburat grav liniştea şi ordinea publică, săvârşind acte de distrugere, provocând scandal public, sub pretextul intenţiei de a participa la un protest paşnic, prin actele şi manifestările sale producându-se o tulburare gravă a liniştii sociale".
Instanţa mai motivează că "dacă ar fi lăsat la acest moment în libertate, există riscul ca Mihai Căpăţână să comită noi acte de huliganism, văzând că împotriva sa nu se ia nicio măsură concretă, iar acest fapt ar constitui o încurajare şi pentru alte persoane care vandalizează centrul oraşului".
Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Mihai Căpăţână la Tribunalul Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO