Tănase: Interzicerea folosirii cianurii în minerit va avea impact grav în industria europeană

Directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation, Dragoş Tănase, a declarat vineri la Alba Iulia că nu crede că la nivelul Uniunii Europene va fi adoptată o decizie privind interzicerea folosirii cianurii în minerit, deoarece aceasta ar avea impact grav în industria de minerit.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Tănase: Interzicerea folosirii cianurii în minerit va avea impact grav în industria europeană

Tănase: Interzicerea folosirii cianurii în minerit va avea impact grav în industria europeană (Imagine: Cristian Movilă/Mediafax Foto)

Dragoş Tănase a declarat, la finalul unui seminar privind proiectul minier de la Roşia Montană organizat la Alba Iulia, că autoritatea care reglementează mineritul în Europa este Comisia Europeană, şi nu Parlamentul European, iar aceasta a reglementat deja industria minieră, au fost emise directive foarte stricte din punctul de vedere al protecţiei mediului.

"Mai mult decât atât, Comisia a spus că, în momentul de faţă, nu este necesară legislaţie suplimentară şi, din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă legea, atât în UE, cât şi în România prevede folosirea cianurii. Noi nu anticipăm că acea rezoluţie a Parlamentului European se va traduce automat şi în legislaţie. Traducerea ei în legislaţie nu va însemna un impact numai în România, dar va însemna un impact în minerit în Suedia, comunităţi, mii, zeci de mii de oameni îşi vor pierde locurile de muncă, deci va fi grav impactată o industrie de minerit europeană. Noi nu credem că această declaraţie a Parlamentului European va ajunge proiect de lege", a afirmat Dragoş Tănase.

El a spus că speră ca evaluarea să fie reîncepută cât mai curând, poate chiar săptămâna viitoare, având în vedere că "nu mai există niciun motiv pentru suspendarea evaluării".

Dragoş Tănase a afirmat că, dacă va începe evaluarea, compania are nevoie de o perioadă între şase luni şi un an pentru a obţine toate avizele şi autorizaţiile necesare, iar anul viitor proiectul ar putea fi demarat.

Directorul general al RMGC a spus că săptămâna viitoare compania va începe să facă angajări, având nevoie de 50 de oameni pentru a lucra la reabilitarea şi conservarea caselor în zona protejată din Roşia Montană.

Potrivit sursei citate, RMGC va depune la Ministerul Culturii un dosar nou pentru reavizarea descărcării arheologice pe Masivul Cârnic, întreruptă din cauza unui proces pierdut în instanţă de companie.

Parlamentul European, reunit, miercurea trecută, în şedinţă plenară, la Bruxelles, a adoptat Rezoluţia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din Uniunea Europeană.

De asemenea, PE a invitat Comisia Europeană (CE) ca, până la sfârşitul anului 2011, să propună interzicerea totală a tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri, în Uniunea Europeană.

În replică, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX şi intitulat "Raţiunea trebuie să triumfe asupra extremismului, în Parlamentul European", reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation, companie minieră care doreşte să dezvolte un proiect de exploatare pe bază de cianuri a aurului şi argintului la Roşia Montană, în Munţii Apuseni, susţin că votul din PE este unul "fără niciun efect juridic" şi că "demonstrează doar un atac orchestrat şi fără scrupule împotriva României şi dezvoltării sale viitoare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici