Tanczos Barna: Vom ajunge la 20.000 de urşi bruni, dacă nu limităm creşterea

Populaţia de urşi bruni din România va ajunge la 20.000 de exemplare, dacă nu există intervenţie de limitare a acestei creşteri, susţine la RFI fostul ministru al Mediului, senatorul UDMR Tanczos Barna.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Tanczos Barna: Vom ajunge la 20.000 de urşi bruni, dacă nu limităm creşterea

Tanczos Barna: Vom ajunge la 20.000 de urşi bruni, dacă nu limităm creşterea

Deputaţii au modificat legea vânătorii şi au introdus noi cote de prevenţie şi intervenţie la ursul brun. Astfel, nivelul de prevenţie, adică numărul de urşi vânaţi la liber în acest an, va fi de 426. Numărul de urşi ce pot fi împuşcaţi în cazuri concrete de intervenţie este de 55.

Iniţiatorul modificărilor legislative privind urşii, Tanczos Barna, spune că asemenea măsuri pot preveni tragediile precum cea recentă de pe Jepii Mici, unde o fată de 19 ani a murit atacată de un urs. Activiştii de mediu critică modificările, care ar da liber la vânătoarea de trofee, în opinia lor.

„În primul rând, vine în sprijinul şi completarea pachetului de măsuri care trebuie aplicat şi implementat de Ministerul Mediului, în vederea soluţionării problemelor generate de conflictele om-urs. Pentru fiecare tip de problemă avem nevoie de o soluţie adecvată. Una dintre cele mai mari probleme este coreşterea constantă a populaţiei de urs brun în România. Nu mai este un secret, toate studiile demonstrează acest lucru, indiferent cine face studiul (...)”, spune Tanczos Barna.

La remarca potrivit căreia printre cei 426 de urşi sunt şi unii care poate nu sunt agresivi sau care nu au coborât niciodată în comunităţi umane şi cu toate astea vor fi şi ei împuşcaţi, Tanczos Barna a răspuns: „Este o lege prin care se reintroduce vânătoarea de urs brun în România, aşa este. Nu putem merge pe această logică prezentată de dvs., să căutăm de dimineaţă până seară doar urşii agresivi, pentru că populaţia creşte (...). Acolo unde vorbim de intervenţie în cazul urşilor agresivi, avem Ordonanţa 81 pentru intervenţiile imediate, acolo se intervine doar asupra urşilor agresivi, prin extragere. Reintroducerea acestei cote de prevenţie înseamnă practic o limitare anuală a creşterii populaţiei de urs brun în România. În zece ani sau în opt ani de zile, se demonstrează în toate studiile că am ajuns de la 4.000-5.000 de exemplare la cel puţin 7.400-8.500, acesta este studiul de anul trecut. În felul acesta, vom ajunge la 10.000, 15.000, 20.000 de exemplare de urşi bruni în România, dacă nu există o intervenţie de limitare a acestei creşteri”.

Realizatorul a atras atenţia fostului ministru că studiile la care vă referă sunt contestate de activişti de mediu şi de ONG-uri ecologiste, însă Tanczos s-a limitat la a spune că „nu ştiu ce înseamnă pentru dvs. experţi din societatea civilă” şi că „La Agent Green nu e nici un cercetător”.

Eu vă spun doar că în societatea civilă şi ştiţi foarte bine acest lucru, pentru că aţi fost ministru şi teoretic ar fi trebuit să colaboraţi cu dânşii, dacă aţi făcut-o sau nu, asta nu ştim, există în aceste ONG-uri foarte mulţi experţi, care vă repetă an de an care sunt soluţiile pentru a rezolva problema urşilor, soluţii pe care autorităţile se încăpăţânează să nu le aplice”, i-a spus realizatorul, însă Tanczos a spus că a colaborat cu toate ONG-urile serioase din România şi a discutat inclusiv ordinul de ministru pe care l-a pregătit înainte să îşi termine mandatul.

„Într-adevăr, nu vorbesc cu Agent Green, care nu face altceva decât să colecteze fonduri pentru salariile preşedintelui şi nu oferă nici o soluţie”, a adăugat Tanczos.

Întrebat câţi bani a investit în gardurile electrice, Tanczos Barna a spus că 40 de milioane de lei.

„După ce există soluţia, începem cu banii, am înţeles, nu sunt suficienţi bani. Întrebaţi-i pe cei de la minister de ce au blocat de un an şi jumătate această măsură. Nu mă întrebaţi pe mine, că dacă eram ministru, acţiunea era finalizată şi contractele de finanţare erau semnate”, a afirmat fostul ministru.

Întrebat cine este vinovat pentru moartea fetei de 19 ani pe Jepii Mici, Tanczos Barna a spus că cei care nu au împuşcat ursul cu o zi după primul anunţ pe 112, atunci când cinci turişti care au fost atacaţi probabil de acelaşi exemplar au sunat la 112 şi au scăpat ca prin minune de atacurile acestui exemplar.

La remarca potrivit căreia „toate tragediile de acest gen puteau fi prevenite, dacă statul ar fi luat anumite măsuri pe care activiştii de mediu vi le recomandă de ani de zile: garduri electrice, tomberoane de gunoi speciale care nu pot fi deschise de urşi, camere cu termoviziune instalate în pădure şi aşa mai departe. E statul vinovat pentru decesele provocate de urşi?”, Tanczos a spus: „Spuneţi, vă rog frumos, care dintre soluţiile pe care le-aţi amintit ar fi ajutat pe Jepii Mici? Gard electric în nici un caz, gardurile electrice sunt soluţie pentru fermieri. Pentru fiecare problemă trebuie o soluţie adecvată. La fermieri ajută gardurile electrice. În oraşe, unde vine ursul să mănânce din tomberoane, ajută tomberoanele anti-urs. Dar pe Jepii Mici, nici tomberonul deştept anti-urs, nici gardul electric nu ajută”.

„Nu mi-aţi răspuns la întrebare, este statul român vinovat de aceste decese provocate de urşi?”, a insistat realizatorul.

„Sigur, sunt vinovaţi cei care n-au făcut nimic, în nici un caz cei care au luat măsuri”, a răspuns Tanczos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici