Tarcea: Dezbaterea legilor justiţiei, mimată. Astăzi m-aş gândi serios dacă votul meu ar mai fi pozitiv

Cristina Tarcea, preşedintele instanţei supreme, unul dintre cei 8 magistraţi din CSM care au avizat favorabil legile justiţiei, susţine că dacă s-ar relua votul, s-ar gândi "serios" dacă avizul să ar mai fi unul pozitiv, precizând că dezbaterea publică privind proiectul a fost "mimată".

Urmărește
934 afișări
Imaginea articolului Tarcea: Dezbaterea legilor justiţiei, mimată. Astăzi m-aş gândi serios dacă votul meu ar mai fi pozitiv

Tarcea: Dezbaterea legilor justiţiei, mimată. Astăzi m-aş gândi serios dacă votul meu ar mai fi pozitiv

"Nu mi-a cerut nimeni să votez într-un sens sau altul. Am crezut în ideea de dialog şi că dacă vom atrage atenţia că există un risc de regres în sistem, această voce va fi ascultată. Dacă astăzi s-ar reluat votul în CSM şi aş avea pe un taler al balanţei şi declaraţia ministrului justiţiei de ieri, cred că m-aş gândi foarte serios dacă votul meu ar mai fi fost un vot de aviz pozitiv cu observaţii pentru că ceea ce contează este că a existat aproape unanimitate în sensul că proiectul ridică 4 sau 6 probleme extrem de serioase, care sunt de natură a marca un regres şi care sunt de natură a pune în discuţie chiar independenţa sistemului judiciar", a declarat Cristina Tarcea la Realitatea TV.

Precizările preşedintelui instanţei supreme vin după ce ministrul Justiţiei a anunţat că nu va modifica proiectul legilor justiţiei.

"A ne întoarce la soluţii anterioare anului 1989 sau anului 2004 în niciun caz nu poate fi catalogat ca un progres", a completat magistratul.

"Îmi doresc din tot sufletul ca Guvernul să treacă testul dialogului şi din punctul meu de vedere, asta ar însemna retrimiterea proiectului către Ministerul justiţiei în vederea reluării dialogului pe toate aspectele. Pentru faptul că există şi lucruri bune, nu putem să acceptăm lucrurile care marchează o involuţie şi un regres.

Cristina Tarcea susţine că a avut încredere în ministrul Justiţiei până în momentul în care proiectul legilor justiţiei a fost pus în dezbatere publică sub forma unei conferinţe şi a unui document sumar.

"La acel moment am înţeles, tot dintr-o declaraţie publică a ministrului Justiţiei, că pune în discuţie acest proiect şi că acela a fost momentul care a marcat începerea discuţiilor publice ca după două săptămâni să constat că dezbaterea publică a fost mimata şi că proiectul a fost trimis la CSM doar pentru avizare. În 23 august s-a venit cu nişte soluţii care nu au făcut niciodată obiectul dezbaterilor, mă refer la cele patru probleme care sunt de natură a afecta independenţa sistemului judiciar: numirea procurorilor şefi din Ministerul Public, trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, modul de accedere la INM şi răspunderea magistraţilor", a mai spus preşedintele instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici