Târgu Mureş, primul oraş digital din România

Ministrul Comunicaţiilor Gabriel Sandu a declarat, în cadrul ceremoniei învestirii noului prefect de Mureş, că municipiul Târgu Mureş va deveni primul oraş digital din România.

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului Târgu Mureş, primul oraş digital din România

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Ministrul va semna un protocol în acest sens cu administraţia municipiului în circa o lună, iar finanţarea va fi asigurată în proporţie de 98 la sută de ministerul său, doar doi la sută revenind oraşului, drept cofinanţare.

"Am dat undă verde unui program naţional care se numeşte e-România, primul protocol pe care îl închei va fi cu oraşul Târgu Mureş şi îl vom extinde ulterior la tot judeţul. Pe acest portal vom avea toate comunele şi oraşele din România, cu tot ce înseamnă istorie, geografie, unitate administrativă, cultură, biserică şi tot ce înseamnă partea de bussines. Din acest portal mare, vom avea partea de e-guvernare, care trebuie să cuprindă absolut toate instituţiile statului. Acest portal îl vom organiza pe patru niveluri, de la nivelul informaţional, până la partea de descărcare şi obţinere de documente, certificate de căsătorie, certificate de deces sau paşapoarte şi buletine", a declarat ministrul, după ceremonia de învestire.

Gabriel Sandu a precizat că această "digitalizare" este în acord cu Directiva Europeană de Servicii, iar România trebuie să o pună în funcţiune până la sfârşitul anului.

"Pentru domnul primar Dorin Florea este un avantaj că am venit prima dată aici, va fi primul protocol, să zicem, şi partea de staţie pilot cu care vom demara", a spus ministrul.

El a adăugat că va face o analiză foarte clară a serviciilor informatizate existente la nivelul municipiului şi apoi se va implementa proiectul.

"Tot ce înseamnă necesar pentru cetăţean se va implementa, până la sfârşitul anului, la Târgu Mureş. Deci primul venit, primul servit! Într-o lună se semnează protocolul, îmi trebuie doar o analiză să văd la ce nivel este Primăria de la Târgu Mureş, după care, în 30 de zile vom avea un protocol concret pe care o să îl prezint, cu termene, responsabilităţi şi fiecare vom avea partea noastră de atribuţii. Cea mai bună treabă pentru Târgu Mureş va fi că MCSI va pune 98 la sută, iar Târgu Mureş va pune doar doi la sută", a afirmat el.

Potrivit lui Sandu, programele gen "e-administraţie", "e-educaţie", "e-sănătate" vor fi integrate până la sfârşitul anului, când va trebui să existe, la nivelul ţării, un punct unic de acces şi interoperabilitate.

Numai pe portalul "e-guvernare" vor fi 12.000 de instituţii, fiecare pe nivelul de acces al informaţiei către cetăţean, a spus Sandu.

"Nu vom pierde nimic, situaţia care există acum are o mică problemă: se desfăşoară prea multe proiecte în paralel, care, la un moment dat, nu se suprapun şi nu se pot interconecta. Noi plecăm de la baza pe care o avem şi folosim absolut toate datele, din toate programele", a explicat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici