Tăriceanu cere măsuri rapide de înălţare a digurilor

Ploile torenţiale produse în ultimele zile impun adoptarea unor măsuri de gestionare a debitelor şi de înălţare a digurilor, pentru a proteja localităţile de noi inundaţii, a afirmat, duminică, premierul Călin Popescu Tăriceanu, la şedinţa comitetului pentru situaţii de urgenţă.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu cere măsuri rapide de înălţare a digurilor

Tăriceanu cere măsuri rapide de înălţare a digurilor (Imagine: Mediafax Foto)

El a cerut directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) să prezinte situaţia din punct de vedere al prognozei meteo şi hidro, pentru a stabili care sunt măsurile operative care se impun.

"Va trebui să luăm, probabil, nişte decizii importante, având în vedere debitele preconizate şi sigur că ar trebui şi măsuri legate de gestionarea debitelor, dar, probabil, şi măsuri rapide de înălţare a digurilor, astfel încât să protejăm Paşcaniul şi alte localităţi de inundaţii", a spus Tăriceanu.

El a cerut reprezentanţilor companiei Hidroelectrica să informeze rapid asupra condiţiilor în care autorităţile pot înălţa digurile în zonele inundate.

"Pentru lucrările astea de supraînălţare a digurilor ar fi trebuit să vină un constructor care să ne spună necesarul de forţă de muncă, de saci şi utilaje cu care să începem operaţiunea rapid. Aş vrea să luaţi legătura cu un constructor care să poată să ne dirijeze, că nu putem noi să ştim de la Bucureşti de ce este nevoie, unde să-l punem (digul - n.r.), nici nu ştiu dacă prefectul din zonă se pricepe la aşa ceva", a spus Tăriceanu membrilor comitetului.

Directorul ANM a precizat că presiunea atmosferică asupra Maramureşului este în scădere, iar ploile se vor opri în Ucraina şi în zona judeţului Maramureş, arătând însă că trebuie acordată atenţie situaţiei de pe Prut, la graniţa dintre Ucraina şi Moldova.

"La Moldova de peste Prut vor fi cantităţi de apă mari în continuare, până în prima parte a zile, spre 100 de litri pe metru pătrat", a spus directorul ANM, Ion Sandu.

Şeful Guvernului a convocat, duminică, o şedinţă a comitetului operativ pentru situaţii de urgenţă, în care să fie analizate efectele inundaţiilor din ultimele zile. La şedinţă au participat secretari de stat din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării, şeful Statului Major al Ministerului Apărării, reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţiei Rezervelor de Stat, Institutului de Meteorologie, Institutului de Hidrologie, Apele Române, Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Hidroelectrica şi Electrica.

Sâmbătă, în zona de nord a Moldovei s-au aflat preşedintele Traian Băsescu şi miniştrii Cristian David şi Attila Korodi.

Sute de case din mai multe localităţi sucevene au fost din nou inundate, sâmbătă după-amiază, în urma unor noi ploi torenţiale înregistrate în zonă, potrivit subprefectului judeţului Suceava, Orest Onofrei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici