Tăriceanu, referitor la statutul Casei Regale: Am văzut sume mirobolante vehiculate. Nu sunt reale

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a respins, luni, zvonurile potrivit cărora Casa regală va primi ”sume mirobolante” în urma aprobării unei propunerii legislative privind statutul Casei Regale, ci sumele vor fi stabilite anual prin Hotărâre de Guvern.

Urmărește
735 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, referitor la statutul Casei Regale: Am văzut sume mirobolante vehiculate. Nu sunt reale

Tăriceanu, referitor la statutul Casei Regale: Am văzut sume mirobolante vehiculate. Nu sunt reale

”Propunerea pe care am avansat-o de adoptare a unui statut de funcţionare a Casei Regale care urmăreşte câteva lucruri foarte importante. Casa regală a militat şi în trecut, mă refer din 1990 până încoace pentru promovarea tradiţiilor istorice legate de suveranitatea şi independenţa României, pentru imaginea României, pentru promovarea unor personalităţi şi instituţii şi cred că acest lucru trebuie să continue şi în perspectiva următoare pe termen lung. De aceea am făcut această iniţiativă legislativă. La articolul 3 sunt detaliate toate acţiunile care se urmăresc a fi derulate de Casa Regală şi care vor trebui, pentru că sunt în folosul statului român, cred că trebuie, aşa e normal, să fie susţinute de statul român. Ştiu că există multe discuţii în legătură cu bugetul care va fi utilizat, am văzut nişte sume mirobolante vehiculate, nu au nicio legătură cu realitatea. Ceea ce pot să vă spun este că costurile acestea vor fi aprobate în fiecare an pe bază de proiecte de către Guvern. Nu revine legii de a stabili un plafon sau o sumă minimă, ci ele vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că bugetul care va fi alocat Casei Regale va fi unul modest.

”Costurile nu sunt de natură să ne preocupe, având în vedere că partea administrativă va fi asigurată de un personal de maximum 20 de persoane. Dar sigur, că ele vor fi stabilite de Guvern, tot aşa cum v-am spus şi în funcţie de agenda de întâlniri, de acţiuni pe care Casa Regală le va propune şi revine Guvernului să aloce banii respectivi”, a adăugat Tăriceanu.

Întrebat de ce alte beneficii va beneficia Casa Regală, pe lângă acordarea palatului Elisabeta, el a spus că că acesta nu este ”neapărat” un beneficiu.

”Palatul Elisabeta, în momentul de faţă este în folosinţa Casei Regale. Propunerea noastră este ca în următorii 49 de ani să fie menţinută aceeaşi situaţie juridică. De folosinţă”, a punctat preşedintele Senatului.

El a reamintit faptul că, în perioada în care era premier, a acordat statutul de reprezentant special al Guvernului României Principesei Margareta şi Principelui Radu.

”A existat un buget de funcţionare pe perioada respectivă, un buget modest, care a permis derularea unor activităţi ale Casei Regale în favoarea României şi cred că acestă tradiţie trebuie perpetuată”, a cochis Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, care prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat. Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă urmăreşte recunoaşterea personalităţii juridice pentru Casa Regală a României.

De asemenea, se urmăreşte recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, între atribuţiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale publice, care să fie finanţat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare şi atribuirea în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României. „Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.

Potrivit unui comunicat al Senatului, aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti. „Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului. Cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului susţin că iniţiativa legislativă este o recunoaştere pentru modul în care Regele Mihai şi-a făcut datoria faţă de ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici