Tăriceanu şi Moraru, audiaţi în procesul privind afirmaţiile realizatorului TV despre cazul Sterling

Călin Popescu Tăriceanu şi Radu Moraru au fost audiaţi, marţi, la Judecătoria Sectorului 6 în procesul în care fostul premier cere daune de 100.000 de lei de la realizatorul TV, pe care îl acuză că a făcut afirmaţii calomnioase la adresa sa privind cazul Sterling.

Urmărește
62 afișări

Instanţa Judecătoriei Sectorului 6 a continuat, marţi, discuţiile în procesul în care, în decembrie 2009, Călin Popescu Tăriceanu l-a dat în judecată pe Radu Moraru, acuzându-l că, în februarie 2009, în mai multe ediţii consecutive ale emisiunii "Naşul" pe care o realiza atunci la postul B1TV, a făcut "afirmaţii calomnioase, defăimătoare şi mincinoase" la adresa sa în legătură cu contractul Sterling.

Radu Morar a fost întrebat de instanţă în ce a constat "tunul dat de Călin Popescu Tăriceanu" în cazul afacerii Sterling, acesta răspunzând că "tunul a fost dat ţării, iar sintagma nu s-a referit la faptul că Tăriceanu ar fi furat de la ţară pentru el". "Tunul este o licenţă gazetărească şi nu este folosit în acest context ca să exprime un furt", a precizat Moraru.

Realizatorul TV a arătat că "este vorba de acele modificări legislative ce au dus la situaţia care s-a creat în cazul Sterling". Moraru a adăugat că, în opinia sa, nu este vorba doar despre Tărcieanu, ci şi de Guvernul de la acea vreme "şi de orice ministru de sub tutela lui Tăriceanu". El a precizat că dacă miniştrii au semnat acte, atunci Tăriceanu ar trebui să răspundă în solidar cu orice demnitar care a semnat documente în cadrul contractului Sterling.

Întrebat de instanţă dacă îl acuză pe Tăriceanu de o premeditare a ceea ce s-a întâmplat în cazul Sterling, Radu Moraru a răspuns că "a existat o premeditare în acest caz încă din anii '90, dar nu a domnului Tăriceanu".

Întrebat în legătură cu afirmaţiile defăimătoare pe care le-ar fi făcut la adresa fostului ministru în cadrul mai multor emisiuni "Naşul", din 4, 5, 9 şi 11 februarie 2009, Moraru a arătat instanţei că "toată presa menţionează că domnul Tăriceanu nu avea voie să modifice nişte legi din anul 1990".

Referitor la afirmaţia că Tăriceanu ar fi determinat adoptarea HG 1446/2008 în scopul favorizării omului de afaceri Dinu Patriciu, realizatorul TV a arătat că nu recunoaşte o astfel de exprimare, că nu este a lui şi că el nu putea face o astfel de afirmaţie.

Întrebat dacă el ştie că statul român ar fi suferit vreun prejudiciu din cauza afacerii Sterling, Moraru a răspuns: "Am preluat informaţii din toate ziarele de la acea vreme, informaţia că statul clar a suferit un prejudiciu, de vreme ce până la modificare contractului iniţial România avea o cotă de 52 la sută din exploatare, iar după modificarea legii am ajuns să avem redevenţe care în total nu însumează 13 la sută din exploatare, deci clar mai puţin".

Avocatul lui Tăriceanu, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, l-a întrebat pe Radu Moraru dacă până la acest moment s-a extras "măcar un centimetru cub" de zăcământ natural, realizatorul TV răspunzând că el nu este expert în petrol şi că nu ştie răspunsul la o astfel de întrebare.

Întrebat de avocaţii acuzării dacă înainte de emisiunile în care a vorbit despre cazul Sterling şi despre Tăriceanu s-a informat în legătură cu subiectul şi dacă a respectat codul deontologic al profesiei de jurnalist, Moraru a arătat că nu răspunde la aceste întrebări pentru că ele sunt, în opinia sa, "abstracte".

Radu Moraru a mai arătat că, în urma declanşării cazului Sterling, mai multe instituţii de control ale statului, precum Curtea de Conturi, Comisia de anchetă din Parlament, SRI sau Parchetul instanţei supreme, au intrat pe fir pentru a verifica suspiciunile generate de contractul Sterling. El a cerut instanţei să remită adrese acestor instituţii pentru a furniza Judecătoriei rapoartele întocmite.

Întrebat, în final, dacă a afirmat că "Tăriceanu ar trebui legat şi băgat la zdup", Radu Moraru a răspuns că există posibilitatea să fi spus aşa ceva, dar într-un context total diferit de modul în care îl prezintă avocaţii acuzării. Ulterior, Moraru a retras această declaraţie, arătând că nu recunoaşte să fi spus ad litteram aşa ceva despre fostul premier Tăriceanu.

Instanţa l-a audiat apoi pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

El a arătat că "mult incriminata Hotărâre de Guvern" nu a fost nici acum abrogată sau modificată de actualul Legislativ şi a precizat că nu înţelege de ce se insistă în menţinerea ei în forma actuală "dacă tot se acuză că avem atât de multe de pierdut" din cauza acestui act normativ.

Avocaţii lui Radu Moraru l-au întrebat dacă are cunoştinţă de afirmaţiile făcute de fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu în urmă cu trei ani, la postul de televiziune Realitatea, privind afacerea Sterling şi unele afaceri ale familiei fostului premier. Aceştia i-au solicitat să precizeze de ce nu a cerut atunci drept la replică şi de ce nu s-a dus în emisiunile lui Radu Moraru, care a preluat la acea vreme afirmaţiile făcute de Berceanu la Realitatea TV.

Tăriceanu a răspuns că nu are cunoştinţă de afirmaţiile făcute atunci de fostul ministru Radu Berceanu şi că nu a dorit să trimită drept la replică sau să se prezinte la emisiunea lui Moraru de la B1 TV din cauza faptului că "nivelul dezbaterilor din cadrul emisiunii pe care o practică Radu Moraru este sub nivelul deontologiei profesionale" şi pentru că "nu sunt obiective emisiunile sale, iar el preferă să facă acuzaţii fără a le proba".

Întrebat de apărarea lui Radu Moraru în ce context soţia sa, Ioana Tăriceanu, care era atunci notar public, a încasat un milion de dolari şi dacă ştie că este cercetat penal, Tăriceanu a răspuns, la cererea instanţei: "Am cunoştinţă de anchetele făcute în cazul privatizării Daewoo, iar în acel caz am primit neînceperea urmăririi penale de la procuror".

După încheierea interogatoriilor, avocatul lui Moraru a depus un set de înscrisuri ca probe în susţinerea apărării realizatorului TV, iar avocaţii lui Tăriceanu au cerut un termen pentru studierea acestora.

Instanţa a amânat astfel dezbaterile în proces pentru 17 mai, dată la care avocaţii vor trebui să expună pledoariile finale în această cauză.

În 7 decembrie 2009, Călin Popescu Tăriceanu a depus la Judecătoria Sectorului 6 o acţiune în care îl acuză pe Radu Moraru că, în luna februarie 2009, în cadrul mai multor emisiuni "Naşul", de pe postul B1 TV, în calitate de moderator, "a făcut afirmaţii calomnioase, defăimătoare, mincinoase" la adresa sa , pornind de la adoptarea, de către Guvern, în perioada în care a fost premier, a HG 1446/2008 privind aprobarea Actului adiţional nr. 11 la Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM)şi Sterling Resources Ltd.

"Aceste afirmaţii, bazate pe neadevăruri, pe speculaţii şi pe prezentarea parţială sau inexactă a unor fapte, se refereau în principal la faptul că aş fi premeditat şi aş fi iniţiat adoptarea sus-menţionatei Hotărâri de Guvern, pentru a favoriza unele persoane private, cum este omul de afaceri Dinu Patriciu, şi că astfel aş fi prejudiciat statului român", mai arată fostul premier în acţiunea depusă la Judecătoria Sectorului 6.

Tăriceanu mai notează în documentul citat că, "prin acuzaţii calomnioase, speculative, nesusţinute de vreo dovadă, pârâtul Moraru Radu a depăşit în mod deliberat limitele admisibile ale libertăţii presei şi discursului critic într-o societate democratică, cu scopul unic de a-mi prejudicia reputaţia şi imaginea publică, scop ce nu se subscrie în niciun fel interesului public".

"Vinovăţia, reaua-credinţă a pârâtului este cu atât mai evidentă cu cât acesta avea cunoştinţă despre situaţia de fapt şi cadrul legal la care făcea referiri, acestea fiindu-i expuse, în cadrul emisiunii «Naşul», din seara zilei de 4 februarie 2009, de către Bogdan Găbudeanu, fost preşedinte al ANRM", precizează Tăriceanu în acţiune.

Acesta arată că "reaua-credinţă a pârâtului rezultă şi din împrejurarea că, pentru a scăpa de consecinţele legale ale faptelor sale, cunoscând că acestea ar putea atrage răspunderea juridică, în mod repetat, intenţionat, face vorbire despre faptul că va prezenta «probe»". "De exemplu, «În această seară vom dovedi cu probe, primul om care trebuie să răspundă în faţa telespectatorilor, de ce a făcut anumite lucruri, de ce a semnat. El este fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Cu legi în mână, cu probe, vom arăta că el este primul om care trebuie să răspundă»", prezintă Călin Popescu Tăriceanu o afirmaţie a lui Moraru făcută în emisiunea "Naşul" din 9 februarie 2009.

Tăriceanu arată în acţiune că această referire "este pur formală, fiindcă pârâtul «uită» să mai prezinte aşa-zisele «probe»" şi "mai mult, dacă în cadrul discuţiilor i se aduc argumente privind legalitatea operaţiunilor sus-menţionate, pârâtul devine brusc nervos şi trece la «probe» fizice: «M-am săturat de ăştia care vin şi ne dau numai explicaţii ştiinţifice, legea, premierul. Îi dădeam două palme premierului, aşa, între noi, de nu ne vedea nimeni şi îi spuneam, mă, nu vă e ruşine, mă derbedeilor? Cum să daţi, mă, ce a avut ţara asta de pe vremea dacilor?»", fostul premier indicând în acest sens emisiunea "Naşul" din 4 februarie 2009.

Într-un supliment de cerere, Tăriceanu îl acuză pe realizatorul TV că, ulterior deschiderii acestui proces, în alte două emisiuni, din luna octombrie 2009, a afirmat că ar fi beneficiat "de foloase necuvenite din partea companiei americane constructoare de maşini Ford", ca urmare a faptului că, în timpul mandatului său de prim-ministru, a convins compania americană să participe la privatizarea fabricii de automobile de la Craiova, salvând astfel locurile de muncă a mai multor mii de oameni.

"Conform afirmaţiilor pârâtului, am pretins şi am primit de la compania americană Ford foloase necuvenite în cuantum de un milion de dolari, care, potrivit înţelegerii frauduloase dintre mine şi reprezentanţii companiei, mi-ar fi parvenit prin intermediul soţiei mele, Ioana Tăriceanu, care este notar public. Mai exact, pârâtul Moraru susţine că aceste foloase necuvenite constau în onorariile şi taxele notariale percepute de către soţia mea, dat fiind că, potrivit pârâtului, actele notariale privind preluarea fostei uzine Daewoo de către Ford au fost întocmite şi autentificate prin intermediul Biroului notarial al soţiei mele, Ioana Tăriceanu", consemnează Tăriceanu în suplimentul depus la instanţă.

Călin Popescu Tăriceanu cere obligarea realizatorului TV Radu Moraru la plata de daune morale de 100.000 de lei, la publicarea pe cheltuială proprie a hotărârii judecătoreşti pronunţate în această cauză, în două numere consecutive a două cotidiane naţionale, cu aceleaşi caractere ca şi articolele de fond, la difuzarea conţinutului dispozitivului hotărârii judecătoreşti, în două zile consecutive, la postul de televiziune B1 TV, în intervalul orar 20.00-22.00 şi la plata cheltuielilor de judecată.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici