Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că femeia a fost internată iniţial la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Satu Mare, unde s-a prezentat acuzând uscăciunea mucoaselor, vedere dublă, dificultate la înghiţire, căderea pleoapelor, stabilindu-se diagnosticul de „toxiinfecţie alimentară cu suspiciune de botulism”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, a fost iniţiată o anchetă epidemiologică, în urma căreia s-a stabilit că femeia a consumat în ultima perioadă cârnaţi şi şuncă de casă nepreparate termic.
De asemenea, în familia pacientei au fost identificate alte 11 persoane (trei copii cu vârste cuprinse între 1,4 şi 16 ani şi opt adulţi cu vârste între 20 şi 27 ani) care au consumat aceleaşi produse, dar s-a stabilit că acestea nu aveau simptomele unei toxiinfecţii alimentare cu suspiciune de botulism.
De la domiciliul femeii au fost prelevate probe din alimentele rămase neconsumate care vor fi analizate de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare.
Deşi evoluţia stării de sănătate a femeii după tratament a fost de uşoară ameliorare, aceasta a fost transferată la Clinica de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, deoarece avea în continuare dificultăţi la înghiţire şi stare generală alterată.
Potrivit comunicatului de presă al DSP, în Satu Mare se înregistrează anual până la două focare de toxiinfecţie alimentară de tip botulism, cauzate de consumul de produse din carne de porc nepreparate termic, în special cârnaţi, şuncă şi tobă, făcute în gospodăriile proprii.
Conducerea DSP Satu Mare atrage atenţia că botulismul este o toxiinfecţie alimentară produsă de Clostridium botulinum, care secretă o toxină responsabilă de manifestări clinice constând în colici abdominale, uscăciunea mucoaselor, vedere dublă, dificultate la înghiţire, căderea ploapelor. Simptomele apar în decurs 12-36 de ore de la consumul alimentelor contaminate.