- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Zonele apropiate municipiilor Paşcani şi Roman vor fi evacuate
Persoanele afectate de inundaţii din zonele apropiate municipiilor Paşcani şi Roman vor fi evacuate, iar digurile de pe râul Siret vor fi supraînălţate, pentru sinistraţi urmând să fie scoase produse de primă necesitate de la rezervele de stat, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu: Zonele apropiate municipiilor Paşcani şi Roman vor fi evacuate (Imagine: Mediafax Foto)
Fondurile pentru refacerea infrastructurii inundate vor fi alocate imediat după retragerea apelor şi evaluarea pagubelor.
El a arătat că prima prioritate este salvarea localnicilor din zonele inundate şi a arătat că zona Moldovei este "sub control", cu excepţia Maramureşului, unde patru persoane au decedat, şi a râurilor Siret şi Prut, în cazul cărora debitele foarte mari de apă creează "probleme critice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"În ceea ce priveşte Siretul, zona din amonte de Paşcani, începând de la Luncani, şi mergând până în aval de Paşcani, Răchiţeni şi Roman, din cauza debitelor foarte mari am decis că este absolut de urgenţă necesară supraînălţarea digurilor, iar Direcţia Apelor Siret împreună cu forţele de intervenţie de la Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării vor trece deîndată la lucrările de ridicare şi de consolidare a digurilor. Am luat simultan decizia de a evacua zonele locuite, unde sunt amplasate obiective sociale, culturale sau industriale din zona municipiului Paşcani şi la Roman, în aşa fel încât să prevenim pierderi de vieţi omeneşti sau distrugeri de bunuri mai importante", a spus Tăriceanu.
El a arătat că o situaţie de asemenea critică este şi pe râul Prut, unde debitul în zona graniţei cu Ucraina şi Moldova atinge cote mai mari decât cel al Dunării.
"Se procedezeă la evacuarea unor debite de la barajul Stânca-Costeşti, în aşa fel încât să mărim capacitatea de retenţie a lacului, însă situaţia trebuie monitorizată şi, în perioada următoare, dacă vor fi necesare şi alte măsuri nu vom întârzia să le luăm", a asigurat şeful Guvernului.
Potrivit premierului, la operaţiunile de intervenţie participă peste 3.000 de persoane care fac parte din forţele de intervenţie ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării şi serviciilor comunale.
Tăriceanu a lansat şi un apel la "responsabilitate" către mass-media, pentru furnizarea de ştiri corecte care să nu creeze panică inutil.
Şeful Guvernului a convocat, duminică, o şedinţă a comitetului operativ pentru situaţii de urgenţă, în care să fie analizate efectele inundaţiilor din ultimele zile. La şedinţă au participat secretari de stat din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării, şeful Statului Major al Ministerului Apărării, reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţiei Rezervelor de Stat, Institutului de Meteorologie, Institutului de Hidrologie, Apele Române, Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Hidroelectrica şi Electrica.
După şedinţă, Tăriceanu a plecat spre zonele inundate din judeţul Suceava.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO