- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tarifele RATB ar putea fi majorate
Tarifele pe mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) ar putea fi majorate, proiectul de hotărâre urmând să fie luat, joi, în discuţie de către consilierii municipali.
Preţurile biletelor şi abonamentelor RATB ar putea fi majorate
Potrivit proiectului de hotărâre, preţul unui bilet cu o călătorie ar putea creşte cu 18,18 la sută, de la 1,1 lei la 1,3 lei, iar la abonamentele nominale creştererile diferă. Astfel, un abonament pentru o linie integral urban va creşte de la 25 lei/lună la 30 lei/lună (creşterea fiind de 20 la sută), pentru două linii integral urban preţul ar urma să crească de la 30 lei/lună la 35 lei/lună (creştere 16,66 la sută), iar un abonament general integral urban ar urma să fie scumpit cu 25 de procente, de la 40 lei/lună la 50 lei/lună.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
În ceea ce priveşte preţul pentru abonamentele fracţionate, acesta va creşte cu 14,29 la sută în cazul celor de o zi nenominal urban, adică de la şapte la opt lei, cu 13,33 la sută pentru abonamentele de şapte zile nominale urban, respectiv de la 15 la 17 lei şi cu 13,64 la sută pentru abonamentele pentru 15 zile nominale urban, adică de la 22 la 25 lei.
De asemenea, potrivit proiectului, în urma sesizărilor repetate ale beneficiarilor serviciului public de transport şi a recomandărilor Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, RATB propune stabilirea, în paralel cu titlurile comercializate în prezent, a unui abonament lunar nenominal (o linie, două linii, general), pentru a nu se mai solicita informaţii cu privire la nume, prenume, CNP şi pentru a se respecta principiul confidenţialităţii datelor personale în momentul achiziţionării produselor tarifare.
În cazul abonameatelor nenominale, preţurile vor fi 40 de lei/lună pentru o linie integral urban, 50 de leil/lună pentru două linii integral urban şi 80 de leil/lună pentru integral urban.
De asemenea, potrivit proiectului, ar urma să fie majorată şi suprataxa, de la 40 la 50 lei/caz, creşterea fiind de 25 de procente.
Regia estimeaza că sporul lunar de încasări obţinut în urma aplicării tarifelor propuse este de 3.040,17 mii lei, reprezentând un indice mediu de creştere de 120,97 la sută.
Potrivit proiectului, majorarea tarifelor se justifică prin creşterile înregistrate de RATB, peste estimările cuprinse în bugetele de venituri şi cheltuieli elaborate la anumite elemente de cost cu evoluţii ce depăşesc în mod constant nivelul Indicelui Preţurilor de Consum (materiale, piese de schimb, lubrifianţi).
De asemenea, majorarea tarifelor este justificată şi prin faptul că tarifele de călătorie în vigoare se situează sub cele ale unor societăţi de profil din marile oraşe ale ţării, cum ar fi Braşov, unde o călătorie costă 1,5 lei, iar abonamentul lunar 80 de lei, Timişoara, unde costul unei călătorii este 1,3 lei, iar abonamentul lunar de 76 de lei, sau Iaşi unde preţurile stabilite pentru o călătorie şi pentru un abonament lunar sunt de 1,2 lei şi, respectiv, 93 de lei.
Totodată, tarifele practicate de RATB, 0,34 de euro/ călătorie şi 12, 25 euro/abonament, reprezintă între 23 şi 38 la sută la călătorie şi între 19 şi 43 la sută la abonamentul general din valoarea tarifelor de călătorie practicate în alte capitale europene, cum ar fi Budapesta, unde costul unei călătorii este 8,89 euro, iar abonamentul general costă 28,30 de euro, Bruxelles, unde pentru o călătorie se plăteşte 1,50 de euro, iar pentru un abonament 40,5 euro, sau Roma unde costurile pentru astfel de servicii sunt stabilite la un euro şi respectiv 30 de euro, în cazul abonamentului.
Regia Autonomă de Transport Bucureşti are dreptul de a actualiza periodic tarifele de calatorie, cu aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. În perioada care a trecut de la ultima majorare (noiembrie 2005) şi până în decembrie 2006, nivelul Indicelui Preţurilor de Consum comunicat de Comisia Naţională de Statistică a înregistrat o valoare de 106,66 la sută.
Potrivit expunerii de motive, unele elemente de cheltuieli, cu pondere importantă în costurile înregistrate de regie în desfăşurarea prestaţiei de transport (combustibili, energie electrică de tracţiune), au avut creşteri de preţ ce s-au încadrat în nivelul indicelui preţurilor de consum, iar, pe de altă parte, elemente de cost cu evoluţii ce depăşesc în mod constant nivelul Indicelui Preţurilor de Consum (materiale, piese de schimb, lubrifianţ), au înregistrat în perioada noiembrie 2005- august 2007 creşteri peste estimările cuprinse în bugetele de venituri şi cheltuieli elaborate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 05:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi
-
astăzi, 05:02
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi