Femeia a ajuns la spital în 8 iulie, în stare gravă, având meningoencefalită şi crize comiţiale, dar acum este bine, a declarat Geza Molnar.
În 8 iulie, femeia, în vârstă de 37 de ani, a fost internată la secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu suspiciunea „meningită encefalită, cu crize comiţiale”, dar în urma analizelor a fost transferată la Clinica de boli infecţioase a unităţii sanitare, cu suspiciunea de infecţie cu virusul West Nile, a spus Geza Molnar.
Probele de sânge şi din lichidul cefalorahidian recoltate de la femeie au fost trimise la Institutul Cantacuzino, care a confirmat boala.
Acesta este primul caz semnalat la nivel naţional de îmbolnăvire cu virusul West Nile.
„Nu putem face o estimare a evoluţiei ulterioare a îmbolnăvirilor, chiar dacă primul caz a apărut mai târziu decât ne aşteptam”, a spus medicul Geza Molnar.
Primul caz de infecţie cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat în România la o lună de la punerea în funcţiune a sistemului de supraveghere privind această maladie, a precizat consilierul ministrului Sănătăţii.
„Femeia este în spital, dar nu există niciun risc vital. Sistemul de supraveghere a infecţiei a fost activat în urmă cu o lună, acesta fiind primul caz în acest sezon”, a adăugat Geza Molnar.
El a spus că în România există „o populaţie de ţânţari infecţioşi” care transmit această maladie, singurele măsuri care pot fi luate vizând combaterea acestora.
„Nu este o boală care să se transmită de la om la om, ci numai prin muşcătura ţânţarului”, a precizat Geza Molnar.
Cele mai afectate zone sunt în general cele de pe malul Dunării, Tulcea, Galaţi şi Ialomiţa.
Geza Molnar a ţinut să precizeze că nu se poate vorbi despre o epidemie, ci doar de un caz punctual.
În 2010, la nivel naţional au fost 57 de cazuri de infecţii cu virusul West Nile, cu cinci decese.