Ţările UE au redus numărul pompierilor, în ciuda incendiilor de vegetaţie din Europa. Scădere îngrijorătoare în România

Numărul pompierilor din Uniunea Europeană este în scădere, chiar dacă blocul comunitar se confruntă cu mai multe incendii de vegetaţie ca urmare a schimbărilor climatice.

Urmărește
572 afișări
Imaginea articolului Ţările UE au redus numărul pompierilor, în ciuda incendiilor de vegetaţie din Europa. Scădere îngrijorătoare în România

Sursa: Mediafax Foto

Blocul comunitar a numărat anul trecut un total de 359.780 de pompieri, cu 2.800 mai puţini decât în 2021, potrivit noilor date publicate de biroul de statistică al UE, Eurostat.

"Reducerea numărului de pompieri în mijlocul unei crize climatice este o reţetă pentru dezastru", a declarat marţi Esther Lynch, secretar general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, într-un comunicat.

"Riscul crescut de incendii cauzat de schimbările climatice a fost clar pentru toată lumea în această vară şi trebuie să ne asigurăm că serviciile noastre de pompieri au personalul şi resursele de care au nevoie pentru a-şi face munca de salvare a vieţilor", a adăugat ea, făcând apel la ţări să stimuleze investiţiile în serviciile pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit Eurostat, 10 ţări au redus numărul de locuri de muncă în domeniul pompierilor între 2021 şi 2022, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Franţa, România, Portugalia, Slovacia, Bulgaria şi Belgia, potrivit POLITICO.

Numărul pompierilor din Franţa a scăzut cu 5.400, în timp ce România şi Portugalia au redus 4.250 şi, respectiv, 2.907 locuri de muncă în domeniul pompierilor.

Cu toate acestea, alte ţări şi-au sporit personalul: Spania a adăugat 617 pompieri în aceeaşi perioadă, în timp ce Italia a adăugat 546 de pompieri.

Bruxelles-ul a depus eforturi pentru a extinde rolul UE în intervenţia în caz de dezastre şi construieşte o flotă permanentă de avioane de stingere a incendiilor, care poate fi trimisă în ţările vulnerabile. Însă experţii subliniază, de asemenea, necesitatea unor măsuri preventive, cum ar fi gestionarea activă a pădurilor, pentru a preveni şi a limita mai bine incendiile de vegetaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici