Tatăl celei mai tinere victime a atacului de la concertul Arianei Grande din 2017 dă în judecată MI5

Tatăl victimei atacului de la concertul Arianei Grande, din 2017, de pe Manchester Arena, intenţionează să dea în judecată MI5 pentru că nu a reuşit să oprească atentatul cu bombă şi au venit prea târziu pentru a-i salva fiica, scrie Sky News.

Urmărește
424 afișări
Imaginea articolului Tatăl celei mai tinere victime a atacului de la concertul Arianei Grande din 2017 dă în judecată MI5

Andrew Roussos, tatăl victimei Saffie Roussos, a declarat că scuzele din partea MI5 au venit prea târziu şi că îşi doreşte să o poată avea înapoi pe fiica sa.

Tatăl celei mai tinere victime a atentatului de la Manchester Arena a spus că intenţionează să dea în judecată MI5.

Saffie Roussos, în vârstă de opt ani, a fost una dintre cele 22 de persoane ucise în atacul comis de teroristul sinucigaş Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, în mai 2017.

Acum, tatăl ei, Andrew Roussos, a însărcinat avocaţii să analizeze posibilitatea de a intenta o acţiune în justiţie împotriva MI5.

Vorbind duminică, el a declarat că o serie de familii ale altor victime au indicat că i s-ar putea alătura.

El consideră că serviciul de securitate ar trebui să îşi asume „cea mai mare parte din vină” pentru atentat.

Acest lucru vine în urma rezultatelor unei anchete, publicate joi, 2 martie, care a constatat că MI5 a ratat „oportunităţi semnificative” de a preveni atacul.

Vorbind la Times Radio, Andrew Roussos a spus: „Este singura modalitate de a învăţa, toată lumea învaţă lovindu-se puternic în buzunar, îmi pare rău să spun”.

În raportul anchetei, preşedintele Sir John Saunders a declarat că serviciile de securitate (MI5 şi poliţia antiteroristă) s-au făcut vinovate de o „oportunitate semnificativă ratată de a lua măsuri” care ar fi putut preveni cu totul atacul.

Acesta a identificat că „principala oportunitate ratată” a fost reprezentată de două informaţii primite de MI5 în lunile dinaintea atacului, care au fost evaluate ca fiind legate de „activităţi criminale non-teroriste” din partea lui Abedi, care s-a întors în Marea Britanie din Libia cu patru zile înainte de atentat.

Acest lucru s-a adăugat celorlalte 20 de dăţi în care Abedi a fost în vizorul MI5, datând din 2010.

Referindu-se la acest lucru, Andrew Roussos a declarat: „În 2017 am fost în alertă maximă şi toată lumea a fost avertizată cu privire la un atac în această ţară”.

El a declarat că securitatea este „singura sarcină” a MI5, adăugând că serviciul de securitate este „bine finanţat şi bine echipat” şi că avea „22 de informaţii despre Salman Abedi”.

„Deci, dacă ar fi învăţat lecţiile, nu i-ar fi permis lui Abedi să intre în acea arenă”, a spus el.

„Aşa că da, MI5 are, pentru mine, cea mai mare parte din vină”.

Scuzele publice ale directorului general al serviciului de securitate, Ken McCallum, din 2 martie, au venit prea târziu pentru Andrew Roussos.

El a spus: „Nu pot accepta scuze pentru că am pierdut-o pe Saffie, o vreau pe Saffie înapoi în viaţa mea şi nu pot avea aşa ceva. Dacă vreţi ca scuzele să fie ceva semnificativ, cereţi scuze din prima zi, asta ar însemna mult mai mult decât să aşteptaţi o anchetă”.

Vorbind pentru Sky News înainte de publicarea anchetei, Andrew Roussos şi-a exprimat o furie similară faţă de serviciul de securitate.

El a spus că MI5 are „sânge pe mâini” după ce l-a lăsat pe Abedi „să scape printre fisuri”.

O serie de recomandări au fost făcute în ultimul din cele trei rapoarte ale anchetei, care a petrecut luni de zile examinând evenimentele din jurul atacului terorist.

Recunoscând „munca dificilă” a MI5 şi a poliţiei antiteroriste, Sir John a declarat că, dacă serviciile de securitate fac greşeli, acestea „trebuie identificate şi trebuie luate măsuri pentru a le corecta”.

Primul raport, publicat în iunie 2021, a evidenţiat o serie de „oportunităţi ratate” la locul de desfăşurare a arenei pentru a-l identifica pe Abedi ca fiind o ameninţare înainte ca acesta să traverseze foaierul City Room şi să-şi detoneze dispozitivul.

Al doilea raport al lui Sir John, publicat în noiembrie anul trecut, a criticat răspunsul serviciilor de urgenţă la atentat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici