- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.09.2012, 18:26)
- Adrian Dumitrache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Taxa de funcţionare pentru administratorii de pensii private va creşte cu 50%
Taxa de funcţionare plătită lunar de administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte, de la 1 ianuarie, cu peste 50%, decizia, adoptată recent, urmând să sporească veniturile autorităţii de reglementare din domeniu cu 8 milioane de lei în 2013.
Urmărește
456 afișări
Taxa de funcţionare pentru administratorii de pensii private va creşte cu 50% (Imagine: Shutterstock)
Potrivit legislaţiei, cei nouă administratori prezenţi pe Pilonul II achită, lunar, o taxă de funcţionare rezultată din aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii contribuţiilor brute încasate de fondul gestionat, precum şi a unei cote de 0,005% din valoarea activului net a fondului de pensii.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, în urmă cu o săptămână, două norme prin care modifică taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II), precum şi în sistemul pensiilor facultative (Pilonul III).
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ambulanţă implicată într-un accident grav pe DN 2, în Vrancea: o persoană a murit, mai multe sunt rănite/ Încă o persoană a murit
-
Incendiu într-o parcare din Sectorul 2 al Capitalei: Două maşini, afectate
-
România la limită: Deficit bugetar uriaş, pensii şi salarii îngheţate, taxe ridicate – Ce urmează?
Comunicatul instituţiei din 12 septembrie nu conţinea detalii despre modificările aduse celor două norme, dar preciza că impactul crizei financiare din ultimii ani a determinat reconsiderarea politicilor de supraveghere a pieţelor financiare şi, în acest context, s-a accentuat importanţa supravegherii prudenţiale a sistemului pensiilor private, ca parte a sistemului financiar.
La solicitarea MEDIAFAX, directorul general al CSSPP, Cristian Roşu, a declarat că, de la 1 ianuarie 2013, taxa de funcţionare plătită lunar de administratorii prezenţi pe Pilonul II va creşte de la 0,25% la 0,38% din valoarea contribuţiilor brute încasate de fondul de pensii, respectiv de la 0,005% la 0,008% din valoarea activului net a fondului de pensii în ultima zi lucrătoare a lunii.
Proiectele de modificare ale celor două norme nu au fost publicate în secţiunea "Dezbatere publică" a paginii web a instituţiei, în conformitate cu obligaţiile legale şi uzanţele CSSPP.
În plus, intenţia de modificare a normelor nu a fost precedată de transmiterea unui comunicat de presă, aşa cum autoritatea a procedat de fiecare dată când şi-a propus să modifice legislaţia secundară.
Potrivit calculelor MEDIAFAX, dacă cele două norme ar fi rămas nemodificate, CSSPP ar fi încasat anul viitor de la administratori din taxa de funcţionare aproximativ 14 milioane de lei. În urma modificărilor aduse actelor normative, administratorii vor plăti în plus 8 milioane de lei.
La nivelul acestui an, veniturile CSSPP din taxa de funcţionare sunt estimate la circa 11 milioane de lei, din care instituţia a încasat deja 6 milioane de lei pentru primele şapte luni.
CSSPP a încheiat anul precedent cu un deficit de 1,84 milioane de lei, de la 5,44 milioane de lei în 2010, la venituri totale de 12,06 milioane de lei, conform datelor din raportul anual al instituţiei.
Administratorii prezenţi pe Pilonul II au consemnat pierderi de 27,47 milioane de lei în 2011, de la 45,97 milioane de lei în urmă cu un an.
Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în mai 2008.
La 31 august, activele nete de pe Pilonul II însumau 8,49 miliarde de lei pentru 5,69 milioane de clienţi.
Citește pe alephnews.ro: Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe