Taxă de paragină pentru proprietarii a peste 40 de imobile abandonate din sudul litoralului

Primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a prezentat marţi, situaţia a peste 40 de imobile din staţiunile din sudul litoralul care vor achita în acest sezon estival "taxa de paragină" instituită de Consiliul Local pentru cei care şi-au abandonat investiţiile în această zonă.

Urmărește
14 afișări

Edilul susţine că, astfel, vor fi încasaţi aproximativ zece milioane de lei de la aceste unităţi numai în acest sezon estival.

Tusac a precizat că aceste construcţii abandonate reprezintă aproximativ 10-15 la sută din totalul unităţilor de cazare de pe litoral.

Primarul din Mangalia a făcut marţi, o vizită în staţiunile din sudul litoralului pentru a prezenta clădirile aflate în paragină şi care strică imaginea acestei zone.
Printre unităţile aflate într-o stare deplorabilă se află şi Complexul Amfiteatru Panoramic Belvedere din centrul staţiunii Olimp, altădată un important punct de atracţie pe litoral.

“Acesta este fostul hotel Panoramic, în prezent o ruină, în demolare, uitaţi-vă cum arată. Din păcate, a fost cel mai frumos complex de pe litoralul Mării Negre şi uitaţi-vă cum a ajuns astăzi. Aici era o plăcere sau o onoare pentru toţi turiştii să vină să bea o cafea la Amfiteatrul Panoramic Belvederre”, a afirmat primarul Tusac.

El a explicat că s-a ajuns în această situaţie deoarece investitorul s-a blocat financiar şi nu mai poate duce la bun sfârşit investiţia de reabilitare a acestor unităţi hoteliere.

De asemenea, printre clădirile în paragină se află şi trei care aparţin Poştei Române, dar care sunt abandonate de patru-cinci ani. Pentru acestea trebuie achitată taxa de paragină în valoare de 183.000 de lei.

Claudiu Tusac a dat şi exemple de unităţi care au lăsat clădiri abandonate şi susţine că este vorba în principal despre investitori care nu sunt din Mangalia şi care au unităţi în paragină.

"Cel mai mare agent economic din sudul litoralului, care nu şi-a onorat responsabilităţile într-o zonă turistică, este THR Marea Neagră, o societate care are zeci de milioane de euro profit anual. În sudul litoralului are 108 unităţi, dintre care au renovat numai patru în ultmii 20 de ani. A doua societate care nu şi-a onorat responsabilităţile într-o zonă turistică este Jupiter SA, care are foarte multe unităţi lăsate în paragină. Şi alţi agenţi economici sunt în aceeaşi situaţie. Sunt investitori din afara municipiului Mangalia care nu-şi fac datoria faţă de această zonă şi faţă de care suntem decişi să luăm măsurile care se impun”, a explicat primarul Mangaliei.

El a mai spus că, în pofida acestei situaţii, în sudul litoralului se află numeroase alte hoteluri pregătite să-şi primească turiştii.

"Chiar dacă sunt unităţi în paragină, sudul litoralului este pregătit să primească turişti, Practic, unităţile în paragină nu reprezintă mai mult de 10-15 la sută, celelalte sunt pregătite să primească turiştii”, a mai spus Tusac.

El a mai precizat că valoarea totală a taxei pentru toate unităţile lăsate în paragină din sudul litoralului este de aproape zece milioane de lei. Sumele pentru fiecare agent economic în parte au fost calculate pentru perioada 1 mai – 30 septembrie 2011.

Taxa de paragină a fost instituită printr-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia din 23 decembrie 2010.

Taxa constituie venit cu destinaţie specială şi este fundamentată pe necesitatea creşterii gradului de atractivitate în municipiul Mangalia, fiind folosită pentru promovarea turismului în sudul litoralului. Cuantumul taxei este de 40 de lei/zi pentru spaţii mai mici de 100 de metri pătraţi şi de 400 de lei/zi pentru spaţii mai mari de 100 de metri pătraţi. Taxa se încasează de la persoanele fizice şi juridice care deţin în proprietate construcţii lăsate în paragină şi care îndeplinesc simultan următoarele condiţii: deţin în proprietate construcţii cu caracter comercial lăsate în paragină; în perioada 1 mai-30 septembrie 2011 nu desfăşoară activităţi economice conform obiectului de activitate şi destinaţiei; nu au luat măsuri de conservare adecvate până la data de 1 mai 2011, afectând astfel imaginea zonei.

În situaţia în care agenţii economici îşi amenajează, repară sau demolează construcţia, realizând obiectivul de a avea staţiuni fără clădiri părăsite şi aflate într-o stare avansată de degradare, suma se calculează doar pentru perioada în care imobilul respectiv a fost în stare avansată de paragină.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici