- Home
- Social
- GALAŢI, (06.09.2018, 17:37)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Taxa pentru gunoi ar putea fi majorată în Galaţi, deoarece deşeurile trebuie duse în alt judeţ. Cum s-a ajuns în această situaţie
Aproape toate localităţile din judeţul Galaţi sunt nevoite să transporte deşeurile în judeţul Vaslui din cauza unui utilaj de la rampa de gunoi care s-a stricat. Transportul dintr-un judeţ în altul presupun costuri mari, iar unii primari se gândesc deja la o majorare a taxelor locale.
Urmărește
668 afișări
Taxa pentru gunoi ar putea fi majorată în Galaţi, deoarece deşeurile trebuie duse în alt judeţ. Cum s-a ajuns în această situaţie
Groapa de la Tirighina, situată la periferia oraşului Galaţi, este unica din judeţ şi, în mod normal, acolo depun gunoiul oraşul Galaţi şi patru comune limitrofe, dar din luna iunie, la rampa Tirighina au sosit şi deşeurile din restul judeţului. S-a ajuns în această situaţie după ce, în primăvara acestui an, groapa de gunoi din judeţul Brăila cu care aveau contract cele mai multe unităţi administrativ teritoriale din Galaţi, a refuzat să mai primească deşeurile vecinilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În prezent, 56 de comune şi trei oraşe din judeţ sunt nevoite să-şi ducă deşeurile la Vaslui, ceea ce pentru cei mai mulţi înseamnă cheltuieli ridicate.
Din cauza problemelor cu groapa de gunoi, în ultimele săptămâni, angajaţii primăriilor nu au mai ridicat decât o parte din resturile localnicilor, numeroşi gălăţeni fiind nevoiţi să-şi incendieze resturile.
„Hârtiile, cartoanele, le strâng aici în butoi şi le dau foc. După aia strâng cenuşa de aici. Nu avem ce face, dacă nu le-aş da foc, aş umple trei tomberoane pe lună”, a explicat un localnic din comuna gălăţeană Barcea.
Deşi riscă amenzi de la Garda de Mediu, primăriile au încercat să colecteze doar gunoaiele care nu pot fi incendiate, acestea fiind temporar depozitate în spaţii improvizate. Unii primari spun că în comunele pe care le conduc oamenii s-au revoltat şi au vrut să aducă gunoiul neridicat în faţa Primăriei.
„Mi-au fost refuzate maşinile la groapa de gunoi Galaţi timp de două luni, pe motiv că au mai găsit şi alt tip de gunoi, cum ar fi gunoi de grajd. Luni ne-au trimis o adresă că s-a stricat acea maşinărie la groapa de gunoi. Au fost certuri mari cu oamenii pentru că le-am lăsat tomberoanele jos, le-am luat doar plasticul, restul gunoiului, frunzele şi ce mai aveau ei acolo, le-am lăsat pe jos. Bineînţeles că s-au revoltat, vin în faţa Primăriei. Într-un final am scos-o la capăt, şi-au amenajat nişte platforme în curte unde au depozitat gunoiul. Este o problemă foarte gravă la nivelul judeţului Galaţi. Nu e nimic bun, totul merge înspre rău. Noi suntem în 2018 şi nu avem o groapă modernă la Galaţi. Nu ştiu ce au făcut politicienii noştri începând de la vârf în jos, cu preşedinţii de consilii judeţene, aleşii judeţeni, consiliieri municipali. Au dormit, părerea mea”, a declarat primarul comunei Barcea, Constantin Zamfir.
În altă comună din Galaţi, primarul a făcut calcule şi a realizat că prin creşterea cheltuielilor cu transportul gunoiului în alt judeţ se va ajunge la majorarea taxelor locale.
„Este o măsură care nu ne avantajează deoarece distanţa este foarte mare. Ni s-a spus de aici, de la Galaţi că li s-a defectat un utilaj. Păi sacrificăm un judeţ întreg pentru un utilaj? Nu ar fi mai uşor să reparăm un utilaj ? De exemplu, la Lieşti, trebuie să depozitez pe undeva gunoiul, trebuie să îmi mai dea Garda de Mediu vreo amendă pentru că nu sunt autorizat ca să am depozit. Şi nu mă pot duce în fiecare zi cu câte o maşină. Asta înseamnă costuri mult mai mari. Plus că noi suntem în a doua parte a anului, avem o anumită taxă pentru salubrizare. Ce fac acum, mă apuc să măresc taxa? Că vă daţi seamă că este iar o problemă financiară. Până la Roşieşti cu o maşină de gunoi faci două ore dus, poate şi mai bine, cu tot cu descărcat. O zi de muncă pierde un şofer numai pentru trasnportul şi descărcatul gunoiului. Parcă suntem blestemaţi”, s-a plâns primarul comunei Lieşti, Iulian Boţ.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi spun că altă soluţie nu există şi că în următoarele zile vor semna contractul cu societatea care administrează rampa de gunoi din Vaslui.
„Noi de săptămâna trecută suntem în plin proces de semnare a contractului cu depozitul de gunoiuri menajere de la Vaslui. Vă daţi seama, dacă nu ai compactorul, umpli groapa imediat. Majoritatea primăriilor din judeţ făceau colectarea deşeurilor o dată pe săptămână sau la două săptămâni, cam toate primăriile din judeţ au avut noroc şi au adus gunoiul. În momentul de faţă sunt două sau trei primării care trebuiau să aducă săptămâna aceasta. În momentul de faţă e linişte”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.
Consiliul Judeţean Galaţi a demarat un proiect care prevede realizarea unei rampe de gunoi şi a unei staţii de sortare în vecinătatea unei localităţi din mijlocul judeţului. Investiţia în valoare de 13 milioane de euro ar putea fi finalizată anul viitor şi ar rezolva problema gunoiului din judeţul Galaţi.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe