Taxa pentru paşaportul simplu temporar, majorată la 112 lei

Taxa pentru paşaportul simplu temporar a crescut de luni cu aproape 16 lei, ajungând la 112 lei, după ce costul pentru eliberarea documentuluui a fost majorat de la 64,2 lei la 80 de lei, la care se adaugă taxa consulară de 32 de lei.

Urmărește
9200 afișări
Imaginea articolului Taxa pentru paşaportul simplu temporar, majorată la 112 lei

Taxa pentru paşaportul simplu temporar, majorată la 112 lei (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Subcomisarul Cristian Dudea, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Simple Bucureşti, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că majorarea taxei de eliberare a paşaportului simplu temporar a intrat în vigoare de la 1 martie.

Cristian Dudea a precizat că este singura taxă mărită dintre toate taxele percepute de Serviciul pentru Eliberarea Paşapoartelor. Potrivit subcomisarului, creşterea taxei a fost anunţată de Imprimeria Naţională.

Contravaloarea paşaportului electronic a fost stabilită de către Compania Naţională Imprimeria Naţională la preţul de 234 de lei, care se achită la unităţile CEC Bank.

Taxa consulară pentru paşaportul electronic este de 32 de lei, solicitaţii putând să o achite la unităţile CEC Bank sau la trezorerie.Valabilitatea paşaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minorii cu vârsta sub şase ani, documentul este valabil trei ani. Paşapoartele electronice se eliberează în maximum 30 de zile lucrătoare.

Pentru situaţii de urgenţă, românii pot solicita paşaportul temporar, care se eliberează în cel mult trei zile lucrătoare şi este valabil un an. Preţul paşaportului temporar este de 112 lei, din care 80 de lei contravaloarea documentului şi 32 de lei taxa consulară, la care se adaugă 100 de lei tariful suplimentar de urgenţă, pentru eliberarea în ziua solicitării.

Contravaloarea paşaportului temporar a fost stabilită iniţial la 64,2 lei.

Noile paşapoarte biometrice se eliberează din 18 ianuarie în toată ţara.

Paşaportul electronic - care are peste 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 la vechiul document - permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale şi imaginea facială, alături de datele de identificare, cetăţenia şi valabilitatea. Vechile paşapoarte rămân valabile până la expirarea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici