Taxe de protecţie, ameninţări cu moartea, distrugeri - modalităţi de operare ale lui Nuredin Beinur

Curtea de Apel Bucureşti arată, în motivarea arestării preventive a lui Nuredin Beinur, a fratelui acestuia şi a altor cinci persoane, că Nuredin cerea taxe de protecţie, ameninţa cu moartea şi cu molestarea şi ordona distrugerea unor proprietăţi, pentru a-şi constrânge victimele să i se supună.

Urmărește
2044 afișări
Imaginea articolului Taxe de protecţie, ameninţări cu moartea, distrugeri - modalităţi de operare ale lui Nuredin Beinur

Taxe de protecţie, ameninţări cu moartea, distrugeri - modalităţi de operare ale lui Nuredin Beinur (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

În 1999, arată Curtea de Apel, gruparea lui Nuredin l-a vizat pe Marian Mocea, care deţinea un spaţiu comercial în staţiunea Neptun, pe o suprafaţă de aproape de 600 de metri pătraţi. În 2007, spaţiul, "Unitatea 129", a intrat în proprietatea fiului lui Mocea, Romulus.

În anul 2000, Nuredin i-a spus lui Mocea că dacă vrea să-şi desfăşoare activităţile în linişte, trebuie să plătească o taxă de protecţie de 15.000 de euro pe an. Mocea a plătit această taxă, în perioada 2000-2009, în diverse forme, respectiv bani, bunuri sau lăsarea în folosinţă, nelegal, a unor terenuri ale sale sau ale fiului său.

Astfel, celălalt fiu al victimei, Marius Florentin Mocea, a spus autorităţilor că, din 2000, aceasta a cedat o parte din terenul pe care era amplasată Unitatea 129 din Neptun, gratuit şi fără întocmirea unor acte, lui Nuredin Beinur.

"Lăsarea cu titlu gratuit a terenului reprezenta de fapt taxă de protecţie şi a fost făcută în schimbul promisiunii inculpatului Nuredin Beinur că-i va permite părţii vătămate derularea în linişte a afacerilor pe litoral. Partea vătămată a apreciat valoarea folosinţei terenului cedat ca ridicându-se la suma de 15.000 euro anual. Conform declaraţiilor martorului Mocea Marius Florentin, întrucât în primăvara anului 2008, inculpatul Nuredin Beinur aprecia valoarea folosinţei terenului Unităţii 116 la suma de 7.500 (şapte mii cinci sute) euro anual, până la diferenţa sumei de 15.000 (cincisprezece mii) euro i-a oferit inculpatului mobilier. Prin prisma aceloraşi ameninţări, în anul 2009, fiul părţii vătămate, periodic, a plătit în vederea achitării taxei de protecţie sume care se ridicau până la 3.000 (trei mii) lei", se arată în motivare.

În acest context, Marian Mocea a decis să nu mai plătească taxă de protecţie şi i-a dat în judecată pe Nuredin Beinur şi pe fratele acestuia, Nuredin Erchin, pentru a elibera terenul ocupat abuziv, aparţinând Unităţii 116.

Marius Florentin Mocea a precizat că, după luarea acestei decizii, a primit SMS-uri pe telefonul mobil, în care membrii familiei sale erau ameninţaţi cu moartea şi incendierea magazinelor care le aparţineau, dacă nu plătesc taxa de protecţie de 15.000 de euro pe anul 2009.

Intenţiile fraţilor Nuredin s-au concretizat în noiembrie 2009, când, potrivit declaraţiilor martorei Maria Barangă, Nelu Mihai Balaban, mâna dreaptă a lui Nuredin Beinur, a luat un excavator şi a început să efectueze lucrări pe terenul aparţinând SC Morena 2000 SRL, firma lui Mocea. De altfel, în 11 noiembrie, martora a depus şi plângere la Poliţia Neptun, privind infracţiunea comisă de Balaban şi de Mihăiţă Badea, conducătorul excavatorului.

Prin rezoluţia din 26 martie 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a dispus neînceperea urmăririi penale. În partea expozitivă, atât a rezoluţiei de neîncepere cât şi a rezoluţiei din 19 mai, a aceluiaşi parchet, prin care se respinge plângerea împotriva soluţiei, se reţine faptul că Balaban a fost văzut în 10 noiembrie 2009, de către poliţişti, pe proprietatea Unităţii 129 Neptun, în timp ce efectua activităţi de excavare.

În motivarea soluţiei de neîncepere se arată că "simpla mutare a unor grămezi de pământ nu constituie infracţiunea de tulburare de posesie chiar dacă cei care au făcut lucrările de excavare nu au drept de folosinţă asupra terenului respectiv". Dosarul penal privind acest incident a fost instrumentat de comisarul şef de poliţie Cristinel Niţoi, de la Poliţia Neptun.

Acţiunile de intimidare asupra lui Marian Mocea au culminat în februarie 2010.

Astfel, din declaraţiile martorilor Mădălin Constantin Ciufu şi Marian Mustăţea, în 17 februarie 2010, în timp ce se efectuau lucrări de renovare la o parte a terenului aparţinând Unităţii 129 Neptun, rămasă în folosinţa lui Marian Mocea, la faţa locului au sosit Nuredin Erchin, împreună cu alte două persoane. Cei trei au distrus plasa de protecţie, au intrat în Unitatea 129 Neptun şi au adresat injurii muncitorilor, agentului de pază, cât şi lui Ciufu, au provocat un scandal şi l-au ameninţat pe Marian Mocea, cerându-i lui Ciufu să-i comunice acestuia că, în cazul în care nu vor plăti taxa de protecţie, vor fi izgoniţi de pe litoral.

În 18 februarie, tot la Unitatea 129, un grup format din Nuredin Beinur, Nuredin Erchi, Nelu Balaban şi Mannix Pădure a distrus stâlpii de susţinere a schelelor şi au adresat ameninţări şi injurii, afirmând că "au declanşat războiul" şi au provocat un scandal care a dus la apelarea 112 de către Mădălin Ciufu.

De asemenea, un alt învinuit în dosar, Elvis Petcu, a arătat că în aceeaşi zi, în timp ce mergea cu taxiul în staţiunea Olimp, ajungând în dreptul complexului de magazine ce aparţine lui Nuredin Erchin, situat lângă Unitatea 129, a văzut un grup de şapte-opt persoane, în care i-a recunoscut pe Nuredin Beinur, Nuredin Erchi şi Nelu Balaban.

"Acţiunile violente ale membrilor grupării Beinur i-au determinat pe lucrători să abandoneze lucrările şi să părăsească litoralul. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie iar cauza penală se află în instrumentarea comisarului şef de poliţie Cristinel Niţoi din cadrul Poliţiei Neptun", arată instanţa.

Totodată, în 4 martie, Nuredin Erchin, împreună cu mai multe persoane, au provocat un scandal şi l-au înjurat pe Marian Mocea, care se afla în partea Unităţii 129 care rămăsese în folosinţa sa. Evenimentul s-a repetat şi două zile mai târziu, când Erchin a încercat să-l lovească pe martorul Ştefan Iorga, agentul de pază care păzea unitatea.

Conform declaraţiilor lui Mocea, intimidările şi injuriile au continuat inclusiv în sediul Poliţiei Neptun. De altfel, incidentele din 4 şi 6 martie au fost înregistrate video de către sistemul de supraveghere instalat la Unitatea 129 Neptun, înregistrări depuse ulterior de Mocea la Poliţie.

În 28 august, Marian Mocea a sunat, din nou, la 112, după ce Nuredin Erchin a ameninţat-o pe soţia acestuia, care se afla la Unitatea 129.

Şi acest din urmă incident se află în instrumentarea comisarului şef Cristinel Niţoi.

Tot în 28 august, Nuredin Beinur l-a ameninţat, în mod direct, pe Marian Mocea cu moartea, reţine instanţa.

De asemenea, fraţii Nuredin au apelat la sprijinul referentului Emanoil Hanganu, de la Primăria Mangalia, pentru a-l sancţiona pe Marian Mocea privind încălcarea Legii 50/1991. Referentul i-a cerut lui Nuredin Erchin să-i trimită o persoană de încredere drept martor asistent, pentru a semna procesul verbal contravenţional întocmit de Cătălina Mihăilă, de la Corpul de Control al Primăriei. Astfel, Mocea a fost amendat cu 10.000 de lei, procesul-verbal fiind semnat în 22 aprilie de Valentin Popa, inculpat în dosar.

De atlfel, fraţii Nuredin au apelat la Cristinel Niţoi şi în iulie, pentru a aplica cinci amenzi contravenţionale conducătorilor autocarelor destinate transportului de turişti, aparţinând firmelor administrate de Marian Mocea.

Nuredin Beinur a apelat şi la doi jurnalişti de la ziarul Replica de Constanţa, în iulie şi august, pentru a exercita presiuni asupra lui Mocea. Ziarişii au publicat, în acel interval, patru articole negative despre Marian Mocea.

"Actele materiale ale infracţiunii de şantaj exercitate în mod indirect, cu sprijinul şi prin intermediul fie al organelor de ordine care ar fi trebuit să prevină producerea unor astfel de fapte, fie al autorităţii publice locale, fie prin intermediul mass-media, sunt reflectate şi se regăsesc şi în interceptările convorbirilor telefonice aflate la dosarul cauzei", mai arată Curtea de Apel.

Totodată, Cristinel Niţoi a tergiversat în mod nejustificat soluţionarea dosarelor în care Mocea sesiza privind încălcări ale legii comise de Nuredin Beinur şi Nuredin Erchin. Poliţistul l-a lăsat şi pe Nuredin Erchin să fure documente din dosarele menţionate, pentru a muşamaliza infracţiunile şi a participat la exercitarea de presiuni asupra lui Mocea.

În 24 februarie, în Restaurantul Mediteraneo din Parcul Herăstrău din Bucureşti, Ciufu Mădălin a fost ameninţat de Nuredin Beinur şi Nelu Balaban, care i-au cerut să nu mai sesizeze poliţia şi să părăsească litoralul. Cei doi au mai adresat şi ameninţări la adresa lui Mocea, în legătură cu neplata taxei de protecţie.

"Pentru a mă ţine pe loc, Beinur mi-a spus că dacă încerc să fug îi spune lui Balaban să mă bage în portbagaj, să mă ducă în pădure, să mă f… în c…, şi apoi să mă mierlească", le-a spus Ciufu anchetatorilor.

Curtea de Apel Bucureşti a emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru fraţii Nuredin şi alte cinci persoane, printre care şi adjunctul şefului Poliţiei Neptun, acuzaţi de şantaj, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi delapidare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici