Taxele nu vor creşte în 2021. Acesta este un an de analiză a fiscalităţii

2021 este un an de analiză a fiscalităţii, în care taxele nu vor creşte, inspecţiile fiscale nu se vor înteţi, dar companiile care au beneficiat de măsuri de sprijin în pandemie se pot aştepta la controale.

Urmărește
458 afișări
Imaginea articolului Taxele nu vor creşte în 2021. Acesta este un an de analiză a fiscalităţii

Digitalizarea relaţiei dintre Agen­ţia Naţională de Admi­nis­trare Fiscală (ANAF) şi con­tribuabili nu se va realiza în 2021, la nivelul la care să creas­că colectarea la bugetul de stat şi să îmbu­nă­tăţească relaţia cu contribuabilii, a fost una dintre concluziile conferinţei anuale de fisca­lita­te ZF/NNDKP, anul acesta cu tema „Dispute fiscale la vreme de pandemie“.

„Nu mă aştept sub nicio formă să văd ceva notabil în zona digitalizării ANAF încă. Se vor face paşi, dar insist asupra acestui aspect: digi­ta­lizarea care va avea un efect în colectare şi în îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilul nu mă aştept să vină în 2021“, a spus Alina Timofti, partener şi coordonator al NNDKP, divizia de consultanţă fiscală.

Marius Ionescu, partener şi coordonator al NNDKP Consultanţă Fiscală, a spus, în cadrul evenimentului, că ANAF are în derulare trei proiecte de digitalizare, care ar aduce la bugetul de stat un nivel de colectare suplimen­tar de 2,5-3% din PIB.

„Practic la nivelul ANAF sunt trei proiecte mari de digitalizare şi încă două-trei mai mici, dar la fel de importante. Primul ar fi factură elec­tro­nică, SAF-T şi conectarea caselor de marcat. Doar aceste trei măsuri ar aduce în plus la colectare între 2,5 şi 3% din PIB“, a spus el.

Prezent la eveniment, Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a spus că prioritatea Finanţelor este imple­men­tarea facturii electronice şi speră ca până la finalul anu­lui să fie introdus cel puţin un program-pilot.

„Factura electronică este prioritatea nu­mă­rul unu a Ministerului de Finanţe. Ne pro­pu­nem anul acesta să încercăm să introducem mă­car un program-pilot pentru facturarea elec­tro­nică. Să luăm fie o zonă, fie o anumită cate­go­rie de contribuabili. Nu vor exista mo­di­fi­cări fis­cale, va începe o analiză la nivelul ta­xelor“, a spus Alin Chitu.

ZF şi casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) prin echipa Centrului de Excelenţă în Litigii Fiscale (NNDKP CELF) au organizat miercuri 17 februarie conferinţa „Dispute fiscale la vreme de pandemie“.

Printre concluziile evenimen­tu­lui, care a adus la masa discuţiilor reprezen­tanţi ai Ministerului de Finanţe şi avocaţi şi consultanţi fiscali, a fost că 2021 nu va veni cu măriri de taxe şi intensificarea inspecţiilor fiscale, dar contribuabilii care au beneficiat de măsuri de sprijin în pandemie se pot aştepta la controale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
www.businessmagazin.ro
Ce planuri are moştenitoarea uneia dintre cele mai mari afaceri de familie din România, cu imperiul de sute de milioane de euro şi mii de angajaţi?