- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.07.2014, 18:12)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TB: Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE a creat impresia că facultatea se poate promova contra unei sume de bani
Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE Bucureşti, Iuliu Cosmin Şerbănescu, a creat în rândul persoanelor care urmează o facultate opinia că acestea pot promova examenele fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani, se arată în motivarea deciziei de arestare luată de TB.
Urmărește
638 afișări
TB: Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE a creat impresia că facultatea se poate promova contra unei sume de bani (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti (TB) care a dispus arestare lui Şerbănescu a ţinut cont, în luarea decizei, de faptul că Şerbănescu, în calitate de cadru didactic, având titlul de conferenţiar universitar doctor şi prodecan al unei unităţi universitare de stat care are un anumit prestigiu, se bucură de o anumită poziţie socială.
Pe de altă parte, în motivare se subliniază că pericolul social în acest caz este dat de avantajul creat studenţilor care promovează examenul de licenţă după ce au dat mită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump ar putea transforma piața tehnologică. Cum va fi sprijinit Musk?
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
"Pericolul social rezidă din faptul că se creează un avantaj studenţilor care promovează examenul de licenţă în acest sens (contra unor sume de bani - n.r.) faţă de cei care îl promovează în mod corect, existând riscul ca un student care a fraudat examenul prin cumpărarea influenţei să beneficieze de rezultatele promovării examenului, în sensul dobândirii unor avantaje profesionale, cum ar fi angajarea în diverse instituţii, aşa cum de altfel a şi declarat inculpatul arătând că cei 'ajutaţi' de el erau avuţi în vedere de societăţile de asigurări cu care acesta colabora, în detrimentul celor care îşi obţineau diplomele în mod cinstit, urmând să aplice fiecare, fără sprijin pentru ocuparea unui loc de muncă în domenii ce aveau legătură cu materia pentru care susţineau examenul de licenţă, dar şi din faptul ca în conştiinţa opiniei publice se creează opinia că sistemul poate fi fraudat chiar de către persoanele ce sunt numite de reprezentanţii statului să vegheze la buna desfăşurare a unor examene de asemenea anvergură, persoane împotriva cărora nu se ia niciun fel de măsură şi care nu sunt trase la răspundere penală aşa cum ar trebui să se întâmple cu orice persoană care a comis un delict în această societate şi cu atât mai mult de către persoanele care sunt puse să preîntâmpine astfel de evenimente, şi nu să le creeze", subliniază, instanţa în motivarea deciziei.
Tot în motivare, judecătorul arată că modul de operare al lui Şerbănescu denotă "specializare şi o abilitate sporită" de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere penală, fiind în relaţionare cu alte cadre didactice.
"Acordarea unor lucrări de licenţă gata elaborate cu asigurarea unei note corespunzătoare de trecere a examenului de licenţă are efecte în ceea ce priveşte acordarea diplomelor de licenţă şi implicit a statutului de absolvent al unor studii superioare economice al unei instituţii de stat de prestigiu astfel încât considerăm şi din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat", se mai menţionează în motivarea instanţei TB.
În 19 iulie, prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE Bucureşti a fost arestat pentru 30 de zile, fiind suspectat că ar fi primit de la studenţi între 400 de lei şi 400 de euro în schimbul unor lucrări de licenţă gata elaborate şi al unor note de promovare.
Măsura dispusă Tribunalul Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit Parchetului instanţei supreme, Iuliu Cosmin Şerbănescu este urmărit penal pentru şase infracţiuni de luare de mită şi una de trafic de influenţă.
Acesta, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări şi reasigurări, a cerut şi primit de la studenţi sume între între 400 de lei şi 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licenţă gata elaborate, în formă digitală, susţin anchetatorii.
Procurorii mai spun că Şerbănescu le-ar fi garantat studenţilor că el, în calitate şi de membru al comisiei de licenţă, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licenţă.
De asemenea, prodecanul "a acceptat să-şi traficheze influenţa, în schimbul banilor primiţi, prin intervenţii la profesorii coordonatori ai lucrărilor de licenţă şi membri ai comisiilor de examinare, în vederea promovării examenelor de an şi a celor de licenţă".
În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 18 iulie, trei percheziţii în Bucureşti, la locuinţa Iuliu Cosmin Şerbănescu, la biroul acestuia din cadrul facultăţii şi la sediul ASE.
Citește pe alephnews.ro: LightOn, start-up-ul francez de A.I. generativ, intră pe bursă cu o valoare de 50 mil. de euro
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe