Te-ai interesat ca părinte dacă copilul tău respiră aer curat? Studiu realizat de Salvaţi Copiii România

Cei mai mulţi dintre copiii români, 67%, sunt îngrijoraţi de calitatea aerului, iar trei sferturi sunt dispuşi să facă schimbări în viaţa lor pentru a reduce daunele aduse mediului, arată datele unui studiu realizat de Salvaţi Copiii România.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Te-ai interesat ca părinte dacă copilul tău respiră aer curat?  Studiu realizat de Salvaţi Copiii România

Potrivit studiului, cei mai mulţi dintre copiii din România, 71%, sunt interesaţi de problemele de mediu, două treimi (68%) consideră că este uşor să aleagă soluţii ecologice în viaţa de zi cu zi şi că sunt în măsură să influenţeze politicienii pentru a preveni şi reduce problemele climatice şi de mediu (65%).

Totuşi, mai puţin de jumătate dintre copii consideră că primesc suficiente informaţii despre probleme climatice şi de mediu la şcoală (42%).

România este percepută de copii ca fiind mai puţin responsabilă decât alte ţări în lupta împotriva schimbărilor climatice, o cotă mică de încredere fiind acordată politicienilor: doar 30% dintre copii consideră că politicienii pot preveni şi reduce problemele climatice şi de mediu.

Principalul subiect de interes este poluarea aerului (64%), pentru care se înregistrează cel mai înalt nivel de cunoştinţe deja deţinut. Defrişarea este principala problemă pentru care copiii doresc ca guvernul român să ia măsuri imediate (32%). Urmează deşertificarea, încălzirea globală şi risipa de alimente.

Şcoala este principalul loc de învăţare despre mediu şi climă, 76% dintre copii aleg această opţiune. Cercetarea indică faptul că cu cât şcoala oferă mai multe informaţii, cu atât creşte preocuparea copiilor pentru toate probleme de mediu. De asemenea, 41% dintre copii acordă un rol de informare reţelelor sociale, în timp ce 49% declară că au participat la cursuri de educaţie ecologică la şcoala lor, iar 83% dintre ei doresc să participe la astfel de cursuri.

Studiul arată că fetele sunt cu 10% mai dornice să înveţe la şcoală decât băieţii. 10% dintre copii spun că au existat situaţii în care s-au simţit jigniţi sau ridiculizaţi de către adulţi din cauza implicării lor în protecţia mediului, iar 15% de către colegi/grupuri de colegi.

„Schimbările climatice sunt legate de probleme mai ample de inegalitate şi nerespectare a drepturilor de bază ale copiilor, ceea ce complică situaţia. Viitorul copiilor care deja suferă de consecinţele cele mai grave ale schimbărilor climatice pare a fi dramatic, dacă statele nu iau măsuri adecvate. Deşi copiii nu pot fi făcuţi responsabili pentru accelerarea schimbărilor climatice, ei vor plăti în viitor pentru greşelile şi lipsa de acţiune a politicienilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici