- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.01.2023, 23:45)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Teatrul Mic: Cu infinită tristeţe ne despărţim de marele actor Mitică Popescu
Teatrul Mic, unde Mitică Popescu a debutat în 1973, anunţă că se desparte de marele actor Mitică Popescu şi aminteşte despre momentele importante din viaţa artistului.
Urmărește
1600 afișări
Sursa foto: Facebook / Teatrul Mic
Născut în Bucureşti, la 2 decembrie 1936, Mitică Popescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în anul 1967.
„Pe scena Teatrului Mic a debutat în 1973, în spectacolul „Philadelphia eşti a mea”, de Brian Friel, regia Sorana Coroamă Stanca, şi a rămas în trupa teatrului până în anul 2010. În spectacolul „Matca”, de Marin Sorescu a jucat alături de regretata Leopoldina Bălănuţă, cu care s-a şi căsătorit în 1977. A realizat roluri de excepţie în spectacolele de teatru „Cititorul de contor, de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), „Să îmbrăcăm pe cei goi”, de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), „Maestrul şi Margareta”, de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), „Nişte ţărani”, de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), „O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord”, de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), „Pescăruşul”, de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), „Cum vă place”, de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), „Sonata fantomelor”, de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), „Şcoala femeilor”, de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), „Slugă la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), „Viitorul e maculatură”, de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), „Alex şi Morris”, de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau „Colonia îngerilor”, de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu)”, scriu cei de la Teatrul Mic, pe pagina oficială de facebook, adăugând că marţi „cu infinită tristeţe ne despărţim de marele actor Mitică Popescu”.
Mitică Popescu a debutat în filmul „Dincolo de nisipuri” (regia Radu Gabrea, 1974) şi a jucat apoi în zeci de filme: „Stejar, extremă urgenţă” (regia Dinu Cocea, 1973), „Mere roşii” (regia Alexandru Tatos, 1976), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), „Înghiţitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), „Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), „Căsătorie cu repetiţie” (regia Virgil Calotescu, 1985), „Secretul armei...secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), „Dulcea saună a morţii” (regia Andrei Blaier, 2003), „Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), „Ticăloşii” (regia Şerban Marinescu, 2007) sau „Umilinţă” (regia Cătălin Apostol, 2011).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
El a fost memorabil în rolul Cocoşilă din „Morometii”, de Stere Gulea şi în cel din filmul „Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Nişte ţărani”, de Dinu Săraru.
A prezentat emisiunea „D'ale lui Mitică”, una dintre cele mai longevive producţii TVR, difuzată din 2000 la postul TVR 2.
„Noi ne-am îndrăgostit de meseria asta pentru că iubim lumea. Şi ca să ne iubească şi ei, trebuie să simtă că îi iubim… Eu de când eram mic am plecat cu ideea că eşti al tuturor şi al nimănui”, declara Mitică Popescu în cadrul unui interviu din Ziarul Metropolis, potrivit Teatrului Mic.
Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „'pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.
Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate pe 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediţie a galei Premiilor UNITER, iar în data de 14 decembrie 2009 a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea „Artele spectacolului”.
A fost omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Întreaga Carieră.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: A murit actorul Cornel Ciupercescu, la 77 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe