Tomaşeschi a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că debitele râului Siret la ieşirea din judeţul Iaşi sunt în scădere, adăugând că vârful maxim al viiturii în această zonă a fost atins.
„Ceea ce e mai important este faptul că nu avem case inundate. Prin breşa pe Siret de la Mirceşti mai curge apă, dar totul e sub control, apele fiind preluate în lunca de 1.160 de hectare, din preajma comunei Răchiteni. Lucrăm la consolidarea digului, dar oamenii pot să stea liniştiţi că apa nu va ajunge la casele lor”, a afirmat prefectul de Iaşi.
La rândul său, Eusebiu Martonca, primarul comunei Răchiteni susţine că nu există nici un pericol ca localitatea să fie inundată, el precizând că în ultimele ore, la Mirceşti, nivelul râului Siret a scăzut cu 30 de centimetri.
Eusebiu Martonca a declarat, în cursul după-amiezii, că autorităţile iau în calcul posibilitatea efectuării unei detonări controlate în zonă, astfel încât apa deversată prin breşa apărută în digul de apărare pe Siret în zona Hălăuceşti-Mirceşti să poată reveni în râul Siret, fără să inunde Răchiteniul.
O breşă de câteva zeci de metri s-a produs, joi după-amiază, în digul de pe râul Siret, între localităţile ieşene Hălăuceşti şi Mirceşti, existând pericolul inundării comunei Răchiteni, în cazul ruperii unui alt dig care apără localitatea.