- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Televiziunile din România ring de box şi tribună de înjurături. Cum s-a ajuns la această situaţie/ Valentin Jucan: "Timp de 15 ani CNA a stat şi s-a uitat în stele şi şi-a făcut horoscopul"
Cazul de miercuri seara, din emisiunea Nadiei Ciurlin de la postul B1TV, unde Mirel Palada l-a lovit pe Mihai Goţiu în timpul unei pauze publicitare, nu este din păcate unul singular în mass-media din România.
Televiziunile din România ring de box şi de înjurături. Cum s-a ajuns la această situaţie/ Valentin Jucan: "Timp de 15 ani CNA a stat şi s-a uitat în stele şi şi-a făcut horoscopul"
Vina pentru situaţiile jenante care au loc în timpul emisiunilor televizate se împarte între televiziunile care gonesc după audienţă sau, pur şi simplu, trebuie să servească interesele unui partid sau ale patronului şi un organism care nu reuşeşte să îşi facă treaba aşa cum, simplu, i-o spune chiar legea după care ar trebui să se ghideze activitatea membrilor lui, a spus, pentru Gândul, Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, instituţie care „timp de 15 ani a stat şi s-a uitat în stele şi şi-a făcut horoscopul”, în loc să pună în aplicare legea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ciolacu: Luni e o zi bună să votăm guvernul format din PNL, USR, UDMR
-
„Va pierde o treime din teritoriul său”. Premierul slovac Fico afirmă că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
Toate aceste derapaje se traduc în ceea ce vedem astăzi la televiziunile din România: limbaj inadecvat, bătăi în direct şi discuţii provocatoare. Ce este şi mai grav, este că televiziunea este un instrument cu o deosebită influenţă în societatea contemporană, iar situaţiile de tipul celor enumerate mai sus ajung, treptat, să dea tonul comportamentului oamenilor care formează această societate, după cum a explicat sociologul Daniel David. Ajungem, astfel, într-un cerc vicios, pe care nimeni nu a reuşit să-l spargă pentru moment.
Violenţa din platourile televiziunilor are la bază un conflict între politicieni şi presă, după cum susţine Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, organism care nu va interveni în situaţia de la B1, întrucât aceasta nu s-a petrecut în timpul emisiei în direct.
„Aceştia sunt oamenii politici pe care îi avem. Este foarte simplu. M-am tot gândit... Norocul pentru post şi pentru Nadia este că s-a întâmplat în pauză, nefericirea noastră este că avem de-a face cu astfel de oameni care sunt în Parlamentul României. Nu este un caz singular. Ceea ce este extrem de important de subliniat este faptul că atitudinea politicienilor faţă de jurnalişti este una tot mai violentă, fiindcă astfel de cazuri sunt tot mai dese. Fie că vorbim despre astfel de atitudini care ajung la nivelul unor conflicte, fie că vorbim, cel mai des, despre injurii, despre atitudini verbale care nu au nicio legătură cu dialogul cu un jurnalist. Iată că jurnaliştii sunt puşi în astfel de situaţii de către oamenii politici pe care noi, românii, îi trimitem în Parlamentul României. Nu ştiu până unde va escalada această situaţie tensionată între politicieni şi presă. Mai ales din partea politicienilor care nu sunt satisfăcuţi în orgoliu de către jurnaliştii cu care stau de vorbă. Este păcat că se întâmplă asta în 2017”, a explicat, pentru Gândul, Valentin Jucan.
Dacă incidentul din emisiunea Nadiei Ciurlin s-a petrecut în pauza publicitară, nu rare sunt cazurile în care astfel de situaţii se petrec în direct, iar atmosfera conflictuală este chiar susţinută de moderator.
„Există unele televiziuni care insistă să invite astfel de personaje, fiindcă aceste personaje fac audienţă pe de o parte, pe de altă parte aduc servicii televiziunii respective sau partidului susţinut de către acel post de televiziune. La modul general, şi posturile de televiziune au o vină. Nu se poate să continui şi să inviţi nişte nulităţi absolute în gândire, în comportament, numai pentru că spun ceea ce îşi doreşte partidul drag, iubit sau patronul de presă. Presa este una dintre cele mai nobile meserii din această lume, până unde merge cu astfel de comportamente şi cu astfel de personaje şi cu astfel de abordări care nu au legătură cu presa? Aceasta este o prostituţie pe care o practică anumite posturi de televiziune sau chiar ziare pentru a satisface fie partidul, fie patronul de presă. Până la urmă, şi presa trebuie să-şi asume. Jurnaliştii ar trebui să spună 'Stop!', fiindcă meseria începe să fie aspirată în mizerie”, susţine Valentin Jucan.
Membrul CNA nu scuteşte de vină nici organismul din care face parte şi spune că o vină cel puţin egală cu cea a televiziunilor o are Consiliul care, deşi dispune de toate instrumentele necesare pentru a face corecturile atât de necesare în audiovizualul românesc, refuză să aplice Legea Audiovizualului. Şi a refuzat să o facă încă de la începutul manifestărilor de acest fel din televiziune.
„Ceea ce nu a făcut CNA până acum este tocmai să corecteze. Nu sunt adeptul amenzilor, a unui rol de miliţian, cu scuzele de rigoare pentru această meserie, dar, totuşi, CNA putea să sancţioneze mult mai sever atunci când au început să apară astfel de derapaje. CNA s-a complăcut, tot din cauza faptului că CNA este o instituţie politizată şi tot din cauza faptului că există preferinţe politice, CNA s-a complăcut şi a dat amenzi foarte mici, numai ca să se prefacă că aplică legea. Am dat o amendă, 5.000 lei sau 10.000 lei. Păi, pentru posturile despre care discutăm noi, posturile de ştiri mari, naţionale, 10.000 de lei nu înseamnă nimic. Mai ales pentru posturile care sunt abonate la încălcarea legii astfel de amenzi sunt un fel de abonament. Dacă CNA ar fi acţionat la timp şi şi-ar fi făcut datoria, posturile de televiziune n-ar fi ajuns aici. Deci, la această situaţie, CNA este complice, fiindcă timp de 15 ani CNA a stat şi s-a uitat în stele şi şi-a făcut horoscopul. CNA a preferat să dea nişte amenzi modice, numai pentru a justifica la sfârşit raportul către Parlament şi a spune 'Uite, am amendat de 400 de ori posturile de televiziune'. Bine, dar hai să vedem cu cât şi să vedem dacă s-a schimbat ceva”, mărturiseşte membrul Consiliului.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO