- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Temperaturi de 40 de grade Celsius şi în vara lui 2008, dar mai puţină secetă
Temperatura medie a anului 2008 va fi, în perioada aprilie-septembrie, peste mediile multianuale, iar în vară sunt aşteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius, dar mai puţină secetă decât în 2007, a declarat, luni, directorul ANM, Ion Sandu, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei.
Temperaturi de 40 de grade Celsius şi în vara lui 2008, dar mai puţină secetă (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit directorului de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), deşi cantitatea de precipitaţii din 2008 va fi sub media normală, România nu se va confrunta cu secetă extremă, comparabil cu anul trecut.
Ion Sandu a declarat că temperatura medie va fi cu două, trei grade peste normal, însă perioadele cu temperaturi foarte ridicate nu vor fi de lungă durată. Cu toate acestea, meteorologii suţin că şi în vara lui 2008 România se va confrunta cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, mai rar însă decât în 2007 şi pe intervale de timp mai scurte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Potrivit directorului ANM, luna februarie a acestui an a fost cea mai secetoasă din istoria meteorologiei, fiind înregistraţi doar zece litri de precipitaţii pe metru pătrat, în condiţiile în care media normală pentru această perioadă este de 30 de litri pe metrul pătrat.
Sandu a precizat însă că, din luna martie, lucrurile au început să revină la normal. Pentru luna aprilie, meteorologii anunţă că temperatura medie a aerului, precum şi precipitaţiile se vor încadra, în general, în limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor.
Regimul termic al aerului va fi în general normal şi în luna mai, iar precipitaţiile se vor situa între 60 şi 80 de litri pe metru pătrat în majoritatea zonelor, adică în limitele normale pentru această perioadă.
Din luna iunie, temperatura medie va începe să înregistreze valori peste normele climatologice, situaţie care se va prelungi şi în iulie şi august.
Cantitatea de precipitaţii va fi sub normele climatologice în intervalul iunie-august, iar în ultima lună a verii este aşteptată şi o extindere a secetei.
Organizaţia Meteorologică Mondială a ales anul acesta, ca temă a Zilei Mondiale a Meteorologiei - 23 martie, "Observarea planetei noastre pentru un viitor mai bun", pentru că în 12 din cei 13 ani ai perioadei 1995-2007 temperatura globală în apropierea suprafeţei solului a fost printre cele mai ridicate din istorie.
De asemenea, potrivit datelor Organizaţiei Meteorologice Mondiale, temperatura medie globală a crescut cu 0,74 grade Celsius de la începutul secolului XX.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO