- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.02.2015, 15:36)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tenorul Octavian Naghiu a murit sâmbătă seară, la vârsta de 81 de ani
Tenorul Octavian Naghiu, unul dintre cei mai renumiţi artişti lirici ai României, a murit sâmbătă seară, la vârsta de 81 de ani, în urma unui stop cardiac, informează reprezentanţii Operei Naţionale Bucureşti (ONB).
Urmărește
1136 afișări
Octavian Naghiu (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
Vocea sa a fascinat şi încântat deopotrivă, răsunând pe mari scene lirice, precum cea de la Metropolitan Opera şi cele ale operelor din Zurich, Viena, Paris, Ierusalim, Bucureşti. Otello, Ducele, Rodolfo, Cavaradossi, Edgardo, Riccardo şi Radames au fost doar câteva dintre rolurile interpretate de Octavian Naghiu, care i-au adus atât aprecierea publicului, cât şi a criticilor de specialitate, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Născut pe 15 martie 1933, în satul Rucăr, Octavian Naghiu s-a făcut remarcat încă de mic prin talentul său muzical, începând să cânte mai întâi la biserica unde tatăl lui slujea ca preot. După absolvirea liceului, s-a înscris la Consevatorul din Bucureşti, unde l-a cunoscut pe tenorul Ion Pisso, această întâlnire marcându-i cariera. Imediat după încheierea studiilor a început colaborarea cu Teatrul de Operetă, unde a ocupat postul de prim-contrabasist. Debutul său pe scena teatrului, alături de tenorul Ion Dacian, s-a bucurat de un mare succes şi, după mai multe apariţii impresionante în diverse operete, Octavian Naghiu a fost invitat să participe la un concurs al Operei din Bucureşti, pe care l-a câştigat, ajungând astfel coleg de scenă cu mari interpreţi, precum Petre Ştefănescu Goangă, Mihail Arnăutu, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Octav Enigărescu etc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-o dăm în vot la alegeri! Civilizat, legal, fără violență
-
Ciolacu: De ce să-mi dau demisia? N-am ce lămuri. Vorbim de o călătorie a mea în zona privată
-
Ciucă, la revenirea din Austria: Moment decisiv pe 22 noiembrie la Budapesta, în privinţa Schengen
-
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidenţială în favoarea Elenei Lasconi
La Opera din Bucureşti el a interpretat cu mare succes roluri din opere binecunoscute, compuse de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini şi Gaetano Donizetti.
În anul 1965 a fost arestat de regimul comunist. Doi ani mai târziu a plecat din ţară pentru a cânta pe scenele din Germania, dar şi la Opera din Zurich, Elveţia.
La doar 33 de ani şi-a făcut debutul pe scena Metropolitan Opera, în spectacolul "Tosca", de G. Puccini. Au urmat numeroase apariţii la Metropolitan Opera, dar şi multe invitaţii pentru a interpreta roluri memorabile la operele din Zurich, Paris, Ierusalim, Wiesbaden, Duseldorf, Hanovra, Bremen, Koln, Leipzig, Mainz şi Duisburg.
După anul 1990 a fost invitat să fie colaborator permanent al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, a cântat la Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi a predat lecţii de canto studenţilor de la Academia de Arte din Iaşi. A fost decorat cu medalia jubiliară "Mănăstirea Neamţ 1497-1997- aniversare Mondială UNESCO", a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, iar, anul trecut, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.
Citește pe alephnews.ro: Războiul dronelor: Cum tehnologia transformă conflictul ruso-ucrainean
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe