Terapia Ranbaxy: Situaţia Institutului Cantacuzino, un dezastru din punct de vedere medical, economic şi este apogeul bâlbâielilor administrative
Situaţia de la Institutul de Cercetare Cantacuzino reprezintă un dezastru din punct de vedere medical, economic şi social şi este apogeul unui lung şir de bâlbâieli administrative, manageriale şi de finanţare, a declarat, miercuri, CEO Terapia Ranbaxy, Dragoş Damian.
Terapia Ranbaxy: Situaţia Institutului Cantacuzino, un dezastru din punct de vedere medical, economic şi este apogeul bâlbâielilor administrative (Imagine: www.cantacuzino.ro)
Oficialul Terapia Ranbaxy, Dragoş Damian, afirmă că balanţa financiară din 2009, ultima disponibilă, arată că Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino din Bucureşti avea o cifră de afaceri de peste 60 milioane lei, un profit brut de trei milioane lei şi aproximativ 1.100 de angajaţi.
"Este unul dintre cei 11 producători de vaccin antigripal din Europa şi unul dintre primii şapte la nivel mondial, ca sortiment de portofoliu. Produsele imunologice (vaccinuri, seruri, imunomodulatori, antigene) ocupă poziţia dominantă în portofoliu şi în afara lor se mai fabrică suplimente şi reactivi. Întreruperea producţiei de vaccinuri reprezintă fără nicio urmă de îndoială un risc de siguranţă naţională", consideră CEO Terapia Ranbaxy.
În opinia lui Damian, situaţia din prezent este apogeul unui lung şir de bâlbâieli administrative, manageriale şi de finanţare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Refuz să cred că se pune problema premeditării pentru a satisface interese concurenţiale, dar rezultatul este acelaşi. Institutul Cantacuzino a fost decompetitivizat încet, dar sigur din cauza lipsei unei viziuni strategice de guvernare în ceea ce priveşte sănătatea în general şi medicamentul, în acest caz particular, subliniază oficialul citat.
Dragoş Damian afirmă că sunt cel puţin trei soluţii de redresare posibile.
Una dintre soluţii se referă la înfiinţarea Companiei Farmaceutice Române, în care companiile strategice din sănătate, aflate în patrimonial sau administrarea statului, să fuzioneze.
CEO de la Terapia Ranbaxy mai arată că există un plan de redresare, conceput cu experţii OMS în sănătate publică, care trebuie pus în execuţie cu management privat şi consideră că lipsa fondurilor poate fi suplinită prin atragerea de fonduri europene din POS CCE, Axa 2, Operaţiunile 2.3.2, 2.3.3.
"Personal consider această situaţie un dezastru din punct de vedere medical, economic şi social. Sunt ţări care fabrică vaccinuri şi antibiotice în condiţii de maximă securitate (inclusiv pază militarizată), iar România pune parţial pe butuci un institut vechi de 90 de ani, întemeiat de unul dintre giganţii medicinei secolului XX", se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX, de către Terapia Ranbaxy, cea mai mare companie de medicamente generice din Romania, înfiinţată în 1921 în Cluj-Napoca şi operează sub această denumire comercială începând cu iunie 2006, în urma achiziţionării companiei româneşti Terapia SA de către Ranbaxy Laboratories Limited (o companie farmaceutica globală, poziţionată între primii zece producători de generice din lume).
La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de schimbare din funcţia de director general a lui Dorel Radu, după ce acesta şi-a dat demisia.
Radu Dorel a fost înlocuit din cauza "deficienţelor economico-financiare, a blocajului existent în această instituţie şi a lipsei de producţie", au precizat reprezentanţii ministerului.
Tot la sfârşitul săptămânii trecute, Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de numire în funcţia de director general interimar a Radu Iordăchel, până la reorganizarea instituţiei şi organizarea unui nou concurs.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a iniţiat, încă de la începutul acestei luni, consultări largi privind viitorul Institutului Cantacuzino". "Se caută soluţii, în primul rând, prin consiliere şi expertiză pentru echilibrarea economico-financiară a instituţiei şi relansarea producţiei de vaccin gripal şi antituberculoză (BCG), având în vedere că instituţia nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii nici din punct de vedere economic şi nici sub aspectul managementului producţiei", se arată într-un comunicat al ministerului.
Avocatul Poporului (AP) face o anchetă în cazul Institutului Cantacuzino, considerând că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României. Concret, AP a fost sesizat de un medic care a realizat un vaccin şi care nu se mai fabrică.
"De mai multe luni, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii - produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare într-o anumită măsură a siguranţei naţionale a României", se arată într-un comunicat de presă al AP remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit Avocatului Poporului, această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor.
În replică, Ministerul Sănătăţii consideră că o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino, care au fost transmise de Avocatul Poporului, sunt inexacte şi produc confuzie în rândul populaţiei, în condiţiile în care doar gripalul este de strategie şi siguranţă naţională.
Totuşi, multe dintre vaccinuri la care bolnavii apelau nu se mai realizează, astfel că aceştia sunt lipsiţi de tratament, spun pacienţi. Unii dintre aceştia au reclamat faptul că au nevoie de cantastim, pe care îl procurau de la Institutul Cantacuzion, însă nu se mai găseşte în România.
Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare-dezvoltare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO