Terapie pentru Covid-19. Un anticoagulant, medicament cunoscut şi în România, folosit cu succes în Italia

  • Heparina în doze mari, folosită în tratamentul Covid-19 în Italia
  • Medic italian: Reducem daunele provocate de trombozele pulmonare
  • Studii clinice cu heparină în 16 spitale din Italia
Urmărește
16745 afișări
Imaginea articolului Terapie pentru Covid-19. Un anticoagulant, medicament cunoscut şi în România, folosit cu succes în Italia

O terapie pentru Covid-19 cu anticoagulant în doze mari are succes în Italia

Un medic italian foloseşte de o lună un medicament foarte cunoscut şi uşor accesibil pentru tratamentul bolnavilor de Covid-19. Este vorba despre heparină, un anticolagulant despre care spune că a observat că reduce inflamaţia pulmonară.

„Funcţionează în doză mare de colagulant: 100 de unităţi/kilogram, de două ori pe zile. Dozele mari dau atât efect antiinflamator, cât şi anticoagulant, am împuşcat doi iepuri deodată” spuna Marco Stabile, preşedintele societăţii italiene de chirurgie plastică.

Medicul spune că este pe cale de a face un studiu pilot, pe care îl va suspune evaluării şi abia apoi îl va publica, vrea să aibă mai întâi dovezi clare ale terapiei cu heparină. El este chirurg plastician şi spune că foloseşte heparina pentru tratarea arsurilor de aproape 15 ani, după ce a participat la un congres în Statele Unite. Le-a prezentat ideea colegilor din spital şi, după zece zile, au început să observe rezultate bune.

„Am văzut că inflamarea plămânilor nu provine doar dintr-un un sindrom respirator, ci are loc şi o coagulare intravasculară a capilarelor pulmonare. Dacă ai oxigen, dar nu trece în sânge, e degeaba. Folosind heparină în doze mari, am redus daunele provocate de trombozele pulmonare”, a adăugat acesta, care foloseşte heparina în asociere cu alte medicamente.

Insuficienţa respiratorie este principala cauză de deces în cazul Covid-19.

„Sunt două teorii deocamdata: fie mor prin insuficienţă respiratorie cauzată de inflamaţia importantă a plămânului (se acumulează fluid la nivelul sacilor alveolari, făcând imposibilă oxigenarea sângelui), fie prin coagularea intravasculară de la nivelul capilarelor pulmonare, având acelaşi efect. Sunt două mecanisme fiziopatologice care sunt abordate prin tratamente diferite : scazi inflamaţia prin hidroxicloroquia şi scazi riscul de coagulare intravasculară prin heparină”, explică medicul Alexandra Bloju.

Italia a încept deja studii clinice cu enoxaparină sodică, o heparină cu greutate moleculară mică, în 16 spitale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici