Termenul de soluţionare a controlului dispus în cauza Thyssen, 4 iulie

Termenul de soluţionare a controlului dispus de Consiliul Superior al Magistraturii în cauza Thyssen a fost stabilit pentru data de 4 iulie, când va fi prezentat şi raportul de control la nivelul tuturor instanţelor pentru evaluarea incidenţei în practică a situaţiei cererilor introduse repetat.

Urmărește
6 afișări

Secţia pentru judecători a CSM a constatat durata excesivă a procedurilor judiciare derulate în procesul Tyssen, care se derulează în instanţele din România de peste 27 de ani, situaţie cu care a fost sesizat şi Ministerul Justiţiei, care a informat Consiliul.

Anterior solicitării formulate de Ministerul Justiţiei, Inspecţia Judiciară de pe lângă plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus CSM efectuarea unor controale tematice, la toate instanţele, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, controale aprobate prin Hotărârea 432 din data de 26 mai 2011 a Secţiei pentru Judecători a CSM.

Astfel, Inspecţia Judiciară de pe lângă plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost autorizată să efectueze verificări la toate instanţele implicate în cauza care a făcut obiectul sesizării Inspecţiei Judiciare de către petenta Thyssen Stahl GmbH cu privire la modalitatea de înregistrare şi repartizare a cauzei în căile ordinare/extraordinare de atac, precum şi a diferitelor tipuri de cereri incidentale şi accesorii. Verificările vor fi efectuate, punctual, de cei doi inspectori care au realizat verificările iniţiale.

Verificările vor fi extinse la nivelul tuturor instanţelor privind modalitatea de înregistrare şi repartizare a diferitelor tipuri de cereri incidentale şi accesorii, fără deplasarea inspectorilor în teritoriu, cu termen de finalizare a raportului de control la data de 4 iulie 2011. A fost desemnat şi inspectorul care va efectua verificări directe punctual, în situaţiile în care, în urma acestor verificări prealabile, rezultă necesitatea acestora.

Verificările la nivelul tuturor instanţelor vor urmări şi evaluarea incidenţei în practică a situaţiei cererilor introduse repetat - o modalitate de eludare a sistemului de repartizare a cauzelor, fără deplasarea inspectorilor în teritoriu. Şi aceste verificări au drept termen de finalizare a raportului de control data de 4 iulie 2011, fiind desemnat şi inspectorul care va efectua verificări directe punctual, în situaţia când va rezulta necesitatea acestora.

De asemenea, s-a hotărât monitorizarea, la nivelul Inspecţiei Judiciare, a dosarelor mai vechi de şase luni, respectiv un an, cu indicarea datei iniţiale de înregistrare a dosarelor în sistem, cu termen de finalizare a primului raport de analiză la data de 24 iunie 2011. La această monitorizare au fost desemnaţi 16 inspectori.

Pe de altă parte, a fost efectuat un control, în perioada 20 septembrie 2010 - 5 noiembrie 2010, la Curtea de Apel Bucureşti, iar verificările au vizat perioada 2009-2010. După cum se ştie, Legea 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor a intrat în vigoare la data de 25 noiembrie 2010. Sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare s-a raportat la modul de punere în aplicare a dispoziţiilor actului normativ menţionat de către Tribunalul Bucureşti, începând cu luna ianuarie 2011 la zi, având în vedere modificările introduse în materia litigiilor de muncă prin această lege, sesizările în legătură cu acordarea primului termen de judecată (termene foarte mari), în cauzele privind litigiile de muncă şi litigiile comerciale, raportat la durata rezonabilă a procedurii în aceste materii.

Referitor la situaţia sesizată de petenta Thyssen Stahl GmbH, Inspecţia Judiciară şi-a exprimat punctul de vedere în două note prezentate Secţiei pentru Judecători a CSM, Secţia constatând durata excesivă a procedurilor judiciare derulate în cauza menţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici