- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Testele naţionale încep luni, cu proba scrisă la limba şi literatura română
Cei peste 220.000 de elevi înscrişi la testele naţionale vor susţine, luni, proba scrisă la limba şi literatura română, varianta de subiect din cele 100 posibile urmând să fie comunicată centrelor de testare la ora 9.00, prin intermediul postului Radio România Actualităţi.
Testele naţionale din acest an se desfăşoară în perioada 18-28 iunie, pentru susţinerea examenelor din cadrul acestoraînscriindu-se 228.429 de elevi, aceştia fiind repartizaţi în 970 de centre de examen. Primaprobă a testelor naţionale-la limba şi literatura (scris) - va fi susţinută luni, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT).
Examenul conţine trei probe obligatorii pentru elevii care au absolvit cursurile în şcoli cu predare în limba română (limba şi literatura română, matematică şi istoria românilor sau geografia României), în funcţie de opţiunea fiecărui candidat. Elevii care au absolvit cursurile clasei a VIII-a la o unitate şcolară cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine şi o probă de limbă maternă. Pentru această probă s-au înscris 12.299 elevi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Marţi, 19 iunie, elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine proba de limbă maternă. În zilele următoare, respectiv 20 şi 21 iunie, sunt programate probele scrise la matematică, respectiv - la alegere - istoria românilor sau geografia României.
Prima afişare a rezultatelor va avea loc în data de 24 iunie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Rezolvarea acestora este prevăzută în perioada 25 - 27 iunie, iar afişarea rezultatelor finale, în data de 28 iunie.
Comisia naţională de examen va organiza, la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în toate cele patru zile în care vor avea loc probe (18 - 21 iunie), începând cu ora 8.50, şedinţa publică de extragere a variantei de subiect din cadrul celor 100 posibile.
Numărul variantei extrase va fi comunicat centrelor de testare la ora 9.00, prin intermediul postului Radio România Actualităţi şi va fi afişat pe http://www.subiecte2007.edu.ro/.
Extragerea variantei de subiect pentru fiecare probă se va face prin utilizarea a două urne distincte în care vor fi introduse câte 10 bile cu bilete marcate cu numere de la 0 la 9. Culorile celor două tipuri de bile şi bilete vor fi distincte. Preşedintele comisiei stabileşte, anterior extragerii, din care urnă se extrage cifra zecilor şi din care urnă se extrage cifra unităţilor pentru numărul variantei care va fi transmisă elevilor spre rezolvare. Din fiecare urnă va fi extrasă câte o bilă. Numerele înscrise pe biletele din interiorul celor două bile vor compune numărul variantei de subiect.
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face între orele7.30 - 8.30, pe baza buletinului saucărţii de identitate, respectiv a certificatului de naştere (în cazulcandidaţilor carenuau carte de identitate).
Eleviicare nu au asupra lor actul de identitate şi legitimaţia de testare nu sunt acceptaţi în sală. În cazuri excepţionale, comisia de testare poate accepta în sală candidaţi care nu au actele de identitate dacă sunt recunoscuţi de un cadru didactic sau de doi candidaţi şi sub rezerva prezentării documentelor până a doua zi. În cazul în care elevul nu prezintă până a doua zi, acesta va fi eliminat, iar lucrareaîi va fi anulată.
Candidaţii care au asupra lor alte materiale (telefon mobil, culegeri, manuale, notiţe, însemnări, precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare) decât cele permise în sala de examen vor primi o pungă în care să le introducă, împreună cu o etichetă pe care îşi consemnează numele şi vor fi îndrumaţi de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. În mod excepţional, în ziua desfăşurării probei de matematică, accesul candidaţilor este permis în centrul de examen cu compas, creion, riglă şi raportor pe care nu sunt inscripţionate formule matematice.
Din momentul extragerii variantei de subiect, niciun elev nu mai poate intra în sălile de examen. După distribuirea subiectelor, candidaţii au la dispoziţie două ore pentru efectuarea acestora. Niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia.
Candidaţii pot părăsi centrul de testare cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli. Dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, va fi însoţit de către unul dintre cadrele didactice care supraveghează, până la înapoierea în sala de testare.
Pentru fiecare sală în care se desfăşoară probe scrise sunt repartizate câte două cadre didactice de altă specialitate decât cea la care se susţine proba şi din altă unitate de învăţământ decât cea din care provin candidaţii. Se va avea în vedere ca în aceeaşi sală să nu fie asistenţi până la graduldoi de rudenie, să nu rămână aceleaşi formaţii de asistenţă în zile diferite şi nici aceiaşi asistenţi pentru aceleaşi săli, la probe diferite.
În timpul desfăşurării testelor naţionale, în săli au dreptul să intre numai preşedintele, vicepreşedintele, secretarii şi membrii comisiei judeţene, preşedintele, secretarul şi membrii comisiei centrului de testare, precum şi reprezentanţii Comisiei naţionale şi ai comisiei judeţene, împuterniciţi cu delegaţie. Aceştia nupot da candidaţilor niciun fel de indicaţie referitoare la rezolvarea subiectelor, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi.
Candidaţii surprinşi având asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul,precumşi cei prinşi copiind în timpul desfăşurării testelor naţionalevor fieliminaţi de la testele naţionale din anul respectiv.
Testele naţionale se organizează în vederea realizării selecţiei şi repartizării absolvenţilor de clasa a VIII-a în clasa a IX-a a ciclului inferior al liceului sau a şcolii de arte şi meserii. Procedura de selecţie privind accesul absolvenţilor clasei a VIII-a în clasa a IX-a are în vedere media la testele naţionale, cu o pondere de 50 la sută şi media de absolvire a claselor a V- VIII, cu o pondere de 50 la sută.
Au dreptul să se prezinte la testele naţionale atât persoanele care au promovat clasa a VIII-a de gimnaziu din seria curentă, cât şi cele din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de capacitate sau testele naţionale, indiferent de vârsta candidatului.
Evaluarea rezultatelor se face cu note de la 10 la 1, respectându-se cu stricteţe baremele de evaluare şi de notare transmise de Comisia naţională. Nota minimă de promovare la fiecare dintre probe este 5. Prin urmare, un candidat este considerat promovat dacă obţine cel puţin nota 5 la fiecare test. În caz contrar este declarat respins. Media generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la cele 3 teste naţionale (respectiv 4, pentru candidaţii care susţin şi test scris la limba şi literatura maternă).
Elevilor care promovează Testele naţionale li se eliberează un certificat care să ateste promovarea acestora. Celor care nu promovează li se eliberează, la cerere, copie după foaia matricolă. În caz de nepromovare a Testelor naţionale, absolvenţii clasei a VIII-a pot fi repartizaţi în clasa a IX-a, la şcoala de arte şi meserii.
Colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor,pentru asigurarea cazării, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare este interzisă, atenţionează MECT.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO