- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Testele vaccinului împotriva gripei porcine la copii, blocate din cauza controverselor
Studiile clinice pentru vaccinarea împotriva gripei A/H1N1 la copii s-ar putea încheia la sfârşitul lunii februarie pentru grupa de vârstă 10-16 ani, fiind incluşi în studiu 36 de copii, dar testele sunt blocate din cauza controverselor, a spus directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel.
Testele vaccinului împotriva gripei porcine la copii, blocate din cauza controverselor (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)
"Pentru ca vaccinul să poată fi utilizat la copii este nevoie să existe teste pe cel puţin 50 de copii pentru fiecare grupă de vârstă. Acum avem în studiu 36 de copii, dar testele pentru grupa de vârstă 10-16 ani au fost oprite din cauza discuţiilor din ultimele zile", a precizat, miercuri, directorul Institutului Cantacuzino.
El a spus că studiile se fac în baza unor directive europene şi sunt remunerate, astfel că, în cazul adulţilor, pentru prima perioadă de teste care durează 21 de zile, aceştia primesc 150 de euro, iar pentru următoarele şase luni, 200 de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
În cazul copiilor minori, aceştia sunt incluşi în studiul clinic numai cu acordul ambilor părinţi şi nu pot fi racolaţi de pe stradă sau din orfelinate, a spus Iordăchel.
Pentru primul interval de testare este alocată suma de 200 de euro pentru un copil, iar pentru a doua perioadă încă 150 de euro.
"Toate aceste studii sunt fără beneficiu terapeutic, iar perioada de supraveghere medicală este de un an, timp în care primesc asigurare medicală", a mai spus Iordăchel.
El a precizat că Institutul Cantacuzino nu a câştigat bani din contractul Ministrului Sănătăţii pentru realizarea vaccinului împotriva gripei pandemice şi că toate sumele au fost calculate foarte riguros.
"Şi încă nu am plătit pentru studiile clinice, dar acestea se ridică la câteva sute de mii de euro", a precizat Iordăchel.
Testarea vaccinului pandemic Cantgrip pe copii a început în decembrie şi este realizată de către firma IFE Human Pharmacology, devenită între timp Pierrel Research HP-RO, potrivit directorului Institutului Cantacuzino.
Firma IFE Human Pharmacology are autorizaţie pentru realizarea testelor clinice din 2003, a fost aleasă prin licitaţie conform legilor, fiind singurul ofertant. Aceasta este prima societate autorizată de Ministerul Sănătăţii pentru efectuarea testelor clinice, a precizat Iordăchel.
Potrivit acestuia, până în prezent nu au fost semnalate reacţii adverse.
Directorul a mai spus că în condiţiile în care testele clinice pentru copii se vor încheia la sfârşitul lui februarie, înseamnă că vaccinarea la grupa de vârstă 10-16 ani ar putea începe imediat.
Consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a apreciat că, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) va autoriza vaccinul Cantagrip la această categorie de vârstă, ar putea să fie vaccinaţi 30% dintre elevi.
Ulterior, vor începe testele la celalaltă grupă de vârstă, de la şase luni la nouă ani.
Întrebat ce va face Ministerul cu cele 10 milioane de doze de vaccin comandate pentru imunizarea populaţiei, consilierul personal a precizat că Ministerul Sănătăţii a luat prin contract cinci milioane de doze.
"Alte cinci milioane (de doze - n.r.) despre care s-a vorbit urmau să fie contractate lunar numai dacă ar fi fost nevoie de ele. Probabil nu vom mai avea nevoie de alte cinci milioane de doze întrucât interesul pentru vaccinare este scăzut", a mai spus Geza Molnar.
El a precizat că până în prezent s-au folosit 1,5 milioane doze de vaccin pentru adulţi, iar restul ar putea fi utilizate pentru imunizarea şcolarilor.
De asemenea, pentru sezonul 2010-2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmează să anunţe formula vaccinului sezonier în mai. "S-ar putea ca vaccinul sezonier de anul viitor să conţină şi această tulpină A/H1N1 pe lângă celelalte două tulpini", a adăugat Geza Molnar.
Pe de altă parte, vicepreşedintele ANM, Robert Ancuceanu, a arătat că în România se fac prea puţine studii clinice faţă de Uniunea Europeană, UE alocând în ultimii doi peste 10 milioane de euro pentru studii clincie la copii.
Există un regulament foarte riguros pentru studiile clinice la copii, iar acest mecanism european prevede şi asiguarea pentru evntualele situaţii neplăcute ale celor aflaţi în studii, a mai spus Ancuceanu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO