- Home
- Social
- (07.06.2024, 11:15)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tetris a împlinit 40 de ani: jocul care a devenit simbolul unei ere a fost lansat de un rus
Unul dintre cele mai îndrăgite jocuri din lume a fost lansat în urmă cu 40 de ani datorită lui Aleksej Leonidovič Pažitnov, cercetător în computere la centrul de calcul Dorodniţin, o divizie a Academiei de Ştiinţe din Moscova.
Urmărește
437 afișări
În urmă cu 40 de ani, pe 6 iunie 1984, a fost lansat Tetris, jocul care a devenit simbolul unei ere, nu doar în lumea jocurilor video.
A fost inventat de Aleksej Leonidovič Pažitnov, un programator rus în vârstă de 28 de ani.
În timp ce lucra pentru Centrul de calcul Dorodniţin al Academiei Sovietice de Ştiinţe, un centru de cercetare şi dezvoltare fondat de guvernul sovietic, a fost inspirat de forma geometrică tetromino, creând un puzzle de articulaţii pe care l-a numit Tetris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
De aici a derivat numele, dintr-un amestec între tetromino şi tenis, care a fost unul dintre cele mai uşor de transpus în jocuri video în primii ani ai industriei jocurilor video.
La acţiune au luat parte colegii Dmitri Pavlovski şi Vadim Gerasimov, cu care Pažitnov a perfecţionat jocul şi l-a „exportat” în Occident, în 1986 (era disponibil doar în URSS).
Inventatorul s-a mutat în SUA
Restul este istorie. Tetris, în cei 40 de ani de existenţă, a fost cel mai bine vândut joc video, cu peste 520 de milioane de copii în întreaga lume.
După ce a creat jocul, Pažitnov, conform legilor în ţara sovietică, a acordat drepturile organizaţiei de stat pentru care a lucrat, recâştigând dreptul de autor abia în 1996, când a început să primească drepturi de autor.
În 1991, el s-a mutat în SUA, unde a fondat Compania Tetris (sursa: Wikipedia).
Odată cu sosirea în Occident, Tetris a cunoscut un adevărat boom, devenind un joc capabil să lipească jucătorii de ecrane ore întregi.
De-a lungul anilor, au urmat numeroase versiuni, până la celebrele console Nintendo, Playstation sau Xbox, dar şi pentru PC, deşi cea mai cunoscută versiune este, probabil, cea pentru Game Boy, cu consola japoneză care a fost vândută alături de Tetris cu sloganul „Din Rusia, cu dragoste”.
Jocul, învins de un puşti de 13 ani
Tetris a devenit astfel, treptat, un simbol datorită simplităţii şi gameplay-ului intuitiv, datorită culorilor şi muzicii asociate diferitelor versiuni. Iar din jocul devenit legendă s-au născut numeroase obiecte marketing, de la brelocuri la tricouri, de la ornamente la lămpi, impunându-se ca simbol al unei epoci.
Dar, mai presus de toate, Tetris a putut să se prezinte ca un joc universal, unul dintre acele fenomene rare care, odată lansate, rămân „veşnic verzi, mereu actuale”.
Întâmplător, jocul, care de fapt nu are sfârşit şi ar putea dura pentru totdeauna, şi-a dezvăluit „limita” anul acesta, când, în ianuarie, Willis Gibson, un băiat american de 13 ani, a devenit prima persoană capabilă să „învingă” Tetris.
Între timp, jocul continuă să se reînnoiască, îmbrăţişând noi tehnologii, aşa cum se întâmplă cu noua experienţă de divertisment propusă de Immersive Gamebox, care a debutat noul Tetris 1991 în cele 30 de locaţii ale sale de jocuri din întreaga lume.
O atracţie captivantă care profită de cele mai recente inovaţii tehnologice oferite de piaţă şi care demonstrează cum Tetris, la 40 de ani de la lansare, are încă multă viaţă de trăit.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe