Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că Delta Dunării nu reprezintă doar un lucru turistic, ci şi singurul „laborator viu” al Europei unde se pot face aceste cercetări.
„Centrul de cercetare din Delta Dunării va fi al doilea mare proiect pe care România îl promovează, după cel al laserului de la Măgurele, un proiect europen. Acest al doilea proiect presupune un centru de cercetare pentru calitatea vieţii, care are o susţinere printr-un proiect paralel condus de Universitatea din Bochum şi care va reuni activităţi de cercetare din diferite sectoare – navigaţie, ştiinţele vieţii, energie, pentru că Delta Dunării nu reprezintă doar un lucru turistic, ci şi singurul laborator viu al Europei unde se pot face aceste cercetări. Sunt un număr impresionant de universităţi şi institute de cercetare europene care au achiesat la acest proiect, dar şi din afara Europei, care îl sprijină”, a spus Costoiu.
Potrivit acestuia, autorităţile române se află, în momentul de faţă, în faza discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a putea înscrie centrul în lista infrastructurilor mari de cercetare din Europa.
„România l-a pus pe tapet, există etape întregi parcurse pentru acest proiect. Valoarea estimată a proiectului este de 300 de milioane de euro, iar prima fază pe care noi o propunem este de 30 de milioane de euro. Guvernul a alocat deja primii bani pentru infrastructură. Proiectul nu se face pe un teren viran, ci există un institut care are responsabilităţi în această zonă, sunt cercetări ale Mării Negre, sunt foarte multe descoperiri interesante care vor fi prezentate la începutul anului viitor, inclusiv legate de gazele care sunt la suprafaţa Mării Negre sau în subsolul Mării Negre”, a subliniat Mihnea Costoiu.