- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.12.2019, 12:30)
- Marinela Sarbu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
The Observer: După 30 de ani va plăti cineva pentru ororile din orfelinatele din România
Moartea a peste 20.000 în casele de copii din România din perioada comunistă au făcut obierctul unui reportaj al publicaţiei The Observer, care scrie că după 30 de ani de la uciderea dictatorului Nicolae Ceauşesscu, ancheta în acest caz ar putea ajunge anul viitor în instanţă.
Urmărește
684 afișări
The Observer: După 30 de ani va plăti cineva pentru ororile din orfelinatele din România
"În cele trei decenii de la căderea sa, doar o mână de oameni s-au confruntat cu pedeapsa legală pentru rolurile lor în regimul represiv al lui Ceauşescu şi nu au existat cazuri penale pentru zeci de mii de copii maltrataţi de reţeaua inumană a regimului de instituţii de internare a minorilor. În curând, însă, asta s-ar putea schimba", scrie publicaţia engleză The Observer.
Procurorii investighează zeci de persoane cu responsabilitate directă sau indirectă pentru decesele din sistem, după o lungă anchetă a anchetatorilor de la Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste, un organism de stat însărcinat să cerceteze abuzuri din perioada comunistă, mai notează The Observer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Florin Soare, un investigator al institutului care a petrecut câţiva ani adunând mărturii, estimează că între 1966 şi 1989 au existat între 15.000 şi 20.000 de decese inutile de copii în reţeaua sumbră a caselor de copii din România, marea majoritate având loc în cele rezervate pentru copii cu dizabilităţi.
„Când am început cercetările, ştiam că există abuzuri, dar nu ne-am imaginat niciodată amploarea crimelor care au fost comise”, a spus el într-un interviu pentru publicaţia The Observer.
Anchetatorii au transmis rezultatele muncii lor procurorilor români în 2017. Serviciul de urmărire penală a transmis pentru The Observer că se ocupă în continuare cu strângerea de probe „din cauza numărului mare de cazuri”.
Acuzaţiile oficiale ar putea fi depuse anul viitor, notează publicaţia engleză.
Orfelinatele sunt un punct deosebit de sensibil, mulţi români considerând că publicitatea prin distribuirea de materiale video şi campania de adopţie globală ulterioară masivă reprezintă o pată pentru reputaţia ţării care ar trebui cel mai bine uitată, se mai arată în articol.
Orfelinatele ţării au început să se umple de la sfârşitul anilor '60, când statul a decis să lupte împotriva unei crize demografice prin interzicerea avortului şi scoaterea de pe piaţă a metodelor de contracepţie. Mulţi dintre copiii din orfelinate nu erau de fapt orfani, ci copii ai căror părinţi au considerat că nu pot face faţă financiar creşterii unui copil.
Cel mai groaznic abuz a avut loc în locuinţele copiilor cu dizabilităţi, care au fost duşi departe de familiile lor şi instituţionalizaţi. La vârsta de trei ani, copiii cu dizabilităţi erau sortaţi prin comisii spitaliceşti în trei categorii: aşa-numitele boli „curabile”, „parţial curabile” şi „incurabile”. Copiii care au fost sortaţi în a treia categorie, dintre care unii cu handicapuri minore sau inexistente, au fost supuşi unor condiţii deosebit de brutale.
În toată ţara, au existat 26 de instituţii care se ocupau de copiii cu dizabilităţi din categoria trei. Anchetatorii de la institut au ales trei dintre ei pentru a investiga şi au constatat niveluri şocante de mortalitate în rândul copiilor. „Nu au murit din cauza dizabilităţilor pe care le-au avut: 70% din decesele înregistrate au fost pentru pneumonie. Au murit din cauze externe care puteau fi prevenite şi tratabile", a declarat Soare.
Anchetatorii au înregistrat 771 de morţi despre care credeau că ar fi putut fi prevenite în cele trei instalaţii la sfârşitul anilor 1980, ceea ce sugerează că numărul celor morţi în cele 26 de instituţii pe o perioadă mai lungă este mult mai mare. „Nu există niciun document care să dovedească acest lucru, dar este clar că obiectivul final al acestuia a fost o campanie de exterminare”, a spus Soare.
Lista celor care institutul consideră că ar trebui să fie urmăriţi penal pentru decesele acelor copii este clasificată şi include angajaţi responsabili direct de abuzuri şi funcţionari din sistemul comunist.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe