Copiii din Carei, puşi să asambleze jucării pentru ouă Kinder, un nou caz Sky News? Mama acestora: Nu e nimic adevărat, a fost o înscenare - GALERIE FOTO

Jucăriile-surpriză ce se găsesc în interiorul ouălor Kinder, ale companiei italiene Ferrero, sunt asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii, la montarea pieselor participând inclusiv copii, informează reporterii ziarului The Sun. UPDATE: Mama acestora a negat acuzaţiile şi a declarat că nimic din ce s-a scris nu este adevărat, totul fiind o înscenare.

Urmărește
16067 afișări
Imaginea articolului Copiii din Carei, puşi să asambleze jucării pentru ouă Kinder, un nou caz Sky News? Mama acestora: Nu e nimic adevărat, a fost o înscenare - GALERIE FOTO

Produse marca Ferrero, asamblate în România de familii sărace şi copiii acestora (Sursa foto: The Sun)

UPDATE 15:30 Timea Jurj, femeia din Carei despre care tabloidul britanic "The Sun" susţinea că îşi foloseşte copiii minori pentru a asambla ouă Kinder, a negat acuzaţiile şi a declarat că nimic din ce s-a scris nu este adevărat, totul fiind o înscenare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Timea Jurj a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că ziariştii britanici i-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder, pentru că în Anglia sunt foarte scumpe, şi vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârşit, iar femeia a căzut în capcana lor.

„Nu e nimic adevărat din ce au scris cei de la ziarul din Anglia. A fost o înscenare, ziariştii respectivi i-au pus pe copii să stea cum vor ei, le-au zis să facă o poză şi cu mine. Şi din poză se vede cum copiii zâmbesc şi că stau la o poză. Nici vorbă să fi lucrat şi ei la asamblat ouăle Kinder sau că eu i-aş fi exploatat. Ziariştii din Anglia mi-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder pentru că în Anglia sunt foarte scumpe şi vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârşit. Am căzut în capcana lor. Şi pentru că avem copii minori au venit aceste acuzaţii, şi nu au mers la alte familii care nu au copii şi fac acelaşi lucru, pentru că nu i-a interesat”, a spus Jurj.

Aceasta a spus că doar ea singură asamblează ouă Kinder acasă, iar jurnaliştii britanici au fost aduşi la ea acasă de un taximetrist din Carei.

„Nu ştiu ce demersuri să fac acum împotriva celor de ziar, vreau doar ca viaţa mea să revină la normal. Sper ca ziariştii din Anglia să primească de la Dumnezeu ce merită pentru ce mi-au făcut”, a mai spus Timea Jurj.

ŞTIRE 11:10 Potrivit The Sun, copiii, care au vârste de minim şase ani, sunt plătiţi cu aproximativ un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză care se găsesc în interiorul ouălor Kinder.

Familii sărace din România muncesc chiar şi 13 ore pe zi la domiciliu pentru a asambla cu atenţie jucăriile din plastic, toţi membri familiei participând la montarea pieselor.

Potrivit jurnaliştilor britanici de investigaţie, tatăl unuia dintre copiii care lucrează la asamblarea jucăriilor a declarat că aceasta este ”o muncă de sclav”.

Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le asamblează, aceasta este plătită cu suma de 20 de lei.

 

Produsele sunt confecţionate de producătorul de ciocolată Ferrero şi apoi transportate la o fabrică din Carei, în nord-vestul României, unde sunt vândute mai departe. Familiie sunt aprovizionate cu ouă şi componente de plastic de către o firmă românească. În momentul în care echipa de investigaţii a încercat să contacteze firma distribuitoare, aceştia au bocat accesul în fabrica din nordul României.

Daniel Mureşan, angajat Romexa SA, responsabil cu activitatea desfăşurată în zona de nord, a insistat asupra faptului că nu avea cunoştinţă de externalizarea activităţilor firmei: “Este pentru prima dată când aflu despre acest lucru dar voi descoperi cine este responsabil, şi vom încheiata colaborarea cu fabricile implicate, dacă vom descoperi că acuzaţiile sunt adevărate”.

Prolegis, fabrica subcontractată de Romexa SA, a avut un câştig de aproape 600.000 de euro în 2015.

Diectorul fabricii Prolegis, Marcel Bront, a mărturisit reporterilor: ”Nu externalizăm piese ale jucăriilor. Cu siguranţă (jucăriile despre care vorbiţi, n.red) provin din alte părţi”.

Romexa SA, este o firmă care a înregistrat câştiguri de peste 4 milioane de euro, având înregistraţi doar opt angajaţi.

O sursă care lucrează la linia de produse Kinder a declarat ziarului britanic că cei aflaţi la conducerea fabricii de ciocolată Ferrero nu cunosc ceea ce se petrece în România.

Ferrero a declarat anterior că garantează muncitorilor săi salariul minim pe economie şi interzice utilizarea copiilor în procesul de producţie.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare a declanşat, marţi, o anchetă în cazul familiei din Carei care asambla ouă Kinder, din primele cercetări reieşind că părinţii copiilor nu apar ca fiind angajaţi al celor două firme care desfăşoară această activitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al ITM Satu Mare, Ioan Flore, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că inspectorii instituţiei verifică dacă salariaţii acestor firme au fost angajaţi cu forme legale, dacă firmele respectă prevederile Codului Muncii şi dacă sunt respectate normele de protecţie a muncii.

”Am declanşat o anchetă, două echipe de inspectori de la ITM Satu Mare au plecat la Carei şi Tăşnad pentru verificarea a două firme. Una are sediul social în Satu Mare cu punct de lucru în Tăşnad, iar cealaltă are sediul în Oradea şi punct de lucru în Carei. Numele salariaţilor apărute în presă nu figurează ca angajaţi la niciuna din cele două firme. Inspectorii ITM verifică dacă salariaţii acestor firme au fost angajaţi cu forme legale, dacă firmele respectă prevederile Codului Muncii şi dacă sunt respectate condiţiile de securitate şi sănătate în muncă, normele de protecţie a muncii. Din ce ştiu eu, contracte cu muncă la domiciliu am văzut doar în urmă cu mai mulţi ani, la o firmă de confecţii, nu este un tip de muncă foarte răspândit în judeţul Satu Mare”, a spus Flore.

Potrivit acestuia, dacă se constată folosirea în muncă a unor minori sub 15 ani sau dacă sunt folosite mai mult de 5 persoane fără formele legale de angajare se vor sesiza organele de urmărire penală.

”Dacă sunt minori folosiţi, sesizăm Direcţia de Protecţie a Copilului”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ITM Satu Mare.

Anchete în acest caz au fost declanşate, marţi, de IPJ Satu Mare, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici