Potrivit lui Nagy Levente Zoltan, mari poluatori sunt considerate societăţile comerciale care operează instalaţii IPPC – Prevenirea şi Controlul Integrat al Poluării – şi aparţin de industria energetică, metalurgică, petrochimică, chimică sau ceramică .
Conform legislaţiei adoptate de România, aceste societăţi trebuie să demonstreze la 30 octombrie că respectă Directiva 96/61/CE prin care se creează un sistem integrat pentru prevenirea sau, acolo unde nu este posibil, măcar reducerea emisiilor în atmosferă, sol sau apă.
"Toate aceste societăţi trebuie să respecte legea şi să obţină până la 30 octombrie o autorizaţie integrată de mediu. Reuşita procesului de autorizare nu depinde exclusiv de noi. În acest moment agenţii economici au un rol determinatnt. Ei trebuie să depună, la timp, eventualele completări solicitate astfel încât să nu existe riscul de a pierde autorizaţia fără de care nu-şi pot desfăşura activitatea. Mai sunt 26 de zile, timp în care îi aşteptăm. După această dată, dacă nu au actele necesare şi nu respectă legea riscă să fie închişi”, a declarat Nagy Zoltan Levente, preşedintele ANPM, într-o conferinţă de presă la Sibiu.
În România există 660 de societăţi mari poluatoare, care trebuie să se alinieze Directivei CE. Dintre acestea, 130 au obţinut de la UE o perioadă de tranziţie de 10, 12 sau chiar 14 ani, în care să facă investiţii pentru a reduce poluarea. Aici se înscriu, în general, societăţile foarte mari – Sometra, Arpechim, Azomureş, Mital Steel – care au aprobat un plan de conformare şi de investiţii pe termen lung.
Alte 283 de societăţi trebuie să-şi rezolve problema până la finalul lunii, iar restul firmelor fie au obţinut deja autorizaţia integrată de mediu, fie sunt în diferite stadii de obţinere.
Potrivit preşedintelui ANPM, trei societăţi comerciale îşi vor închide cu siguranţă porţile la finalul lunii.