Thompson: Eliminarea oportunităţilor de corupţie în companiile de stat aduce beneficii românilor

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson a declarat, miercuri, că firmele de stat trebuie conduse de manageri profesionişti, iar ”o bună guvernanţă corporativă şi eliminarea oportunităţilor de corupţie aduc beneficii românilor care suportă costurile serviciilor de proastă calitate”.

Urmărește
351 afișări
Imaginea articolului Thompson: Eliminarea oportunităţilor de corupţie în companiile de stat aduce beneficii românilor

Thompson: Eliminarea oportunităţilor de corupţie în companiile de stat aduce beneficii românilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Guvernanţa corporativă implică echilibrul între interesele tuturor părţilor care au legătură cu o companie - acţionari, conducere sau instituţiile statului. Această sarcină poate fi dificilă, deoarece presupune un sistem de reguli, practici şi procese, prin care o companie este condusă şi controlată. Pe scurt, o bună guvernanţă corporativă înseamnă oamenii potriviţi, o bună administrare şi obţinerea celor mai bune rezultate posibile pentru companie şi acţionari", a declarat, miercuri, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, subliniind că statul român trebuie să se asigure că acele companii în care statul este acţionar "sunt conduse de manageri profesionişti, din sectorul privat, selectaţi prin competiţie transparentă, lipsită de orice influenţe politice".

Diplomatul american a precizat, totodată, că statul român ar trebui să le ofere managerilor "puterea de a lua decizii viabile de afaceri, fără teama amestecului funcţionarilor guvernamentali în afacerile interne ale companiei". "În schimb, statul ar trebui să-i recompenseze, în mod adecvat, pe managerii privaţi în funcţie de rezultatele obţinute. De exemplu, aşa cum a dovedit Hidroelectrica, o administrare privată competentă conduce la eficienţă şi profitabilitate, care aduce beneficii tuturor acţionarilor, inclusiv statului şi, în final tuturor cetăţenilor români", a afirmat Dean Thompson, la aniversarea a patru ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucureşti.

Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti a susţinut că BERD şi conducerea Fondului Proprietatea şi BERD sunt "aliaţi cheie" ai Guvernului în eforturile sale de îmbunătăţire şi aplicare a codului de guvernanţă corporativă în rândul tuturor companiilor şi a încurajat Executivul să ţină cont de recomandările lor şi să continue "să îmbunătăţească legislaţia privind guvernanţa corporativă, crescându-şi capacitatea de a a se baza pe pe management privat şi pe experienţa şi cunoştinţele acţionarilor din domeniul privat".

"Un proces decizional solid ca parte a guvernanţei corporative oferă un beneficiu suplimentar, adesea nemenţionat: protejează o companie de pericolul corupţiei. Ştim cu toţii: corupţia generează eşec. Însă ce anume generează corupţie? Principalele cauze ale corupţiei sunt lipsa existenţei unei oportunităţi clare, lipsa răspunderii şi transparenţei şi o slabă aplicare a legislaţiei", a subliniat Thompson.

Acesta a spus că bunele practici de guvernanţă corporativă stabilesc "reguli clare ale jocului" şi "mecanisme de control". "Prin urmare, actele de corupţie sunt mai greu de ascuns şi responsabilizarea se asigură mai uşor. Conduse adecvat, companiile unde statul este acţionar constituie fundamentul susţinerii eforturilor guvernamentale de a combate corupţia din domeniul economic. Limitând oportunităţile de corupţie, companiile în care statul este acţionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului", a mai spus diplomatul SUA.

"Cel mai important lucru este că o bună guvernanţă corporativă şi eliminarea oportunităţilor de corupţie vor aduce beneficii acţionarilor finali ai companiilor de stat: cetăţenii României. Românii suportă costurile serviciilor de proastă calitate şi pe cele ale subvenţionării companiilor prost administrate. Făcând acest lucru, românii renunţă la alte servicii publice extrem de necesare. Dacă aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetară ar scădea, iar statul român şi-ar putea dedica resursele îmbunătăţirii serviciilor publice, în beneficiul tuturor românilor", a declarat Dean Thompson, care a încurajat Guvernul României să îşi coordoneze eforturile de a lupta împotriva corupţiei cu cele de promovare a bunei guvernanţe corporative.

"Aşa cum a menţionat adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în timpul vizitei sale la Bucureşti, lupta împotriva corupţiei şi pentru statul de drept, concomitent cu sporirea transparenţei, previzibilităţii şi stabilităţii, sunt toate esenţiale pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi investiţional", a subliniat Thompson.

De asemenea, însărcinatul cu afaceri a susţinut că este "vital" ca Guvernul şi Parlamentul să fie parteneri investiţionali de încredere şi să aibă consultări transparente cu toate părţile interesate de fiecare lege.

"Părţilor interesate trebuie să li se ofere timpul necesar pentru a aduce contribuţii de substanţă şi asigurări din partea Guvernului că opinia lor va fi luată în considerare. Mai mult, Guvernul trebuie să asigure stabilitatea mediului investiţional evitând luarea de decizii în grabă, pe termen scurt", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici