- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TI: Decizia Bundestagului legată de fondurile pentru România nu are legătură cu MCV pe Justiţie
Transparency International România (TI-Ro) susţine că decizia Bundestagului de a cere tăierea fondurilor europene pentru România nu este luată în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie, ci în funcţie de rezultatele acestuia, apreciind că este, în esenţă, o cerere legitimă.
Liderul Transparency International România, Victor Alistar (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul TI-Ro, Victor Alistar, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că organizaţia pe care o reprezintă a solicitat, informal, detalii oficiale legate de documentul Bundestagului şi, după analizarea acestora, a ajuns la concluzia că cererea Parlamentului german este legitimă.
"Este o decizie luată pe baza celor arătate în MCV şi nu în legătură directă cu acesta", a spus Alistar, explicând că, practic, decizia parlamentarilor germani este o exprimare a îngrijorării legate de banii cu care ţara lor contribuie la bugetul UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Conform MCV, România este o gaură neagră. Sancţiunile pe MCV poate vor veni sau nu, însă problemele pe care România le are în legătură cu funcţionarea Justiţiei şi a statului de drept le-au atras atenţia parlamentarilor germani în legătură cu modul în care s-ar putea pierde banii lor", a arătat Alistar.
Acesta a mai spus că singura sancţiune în cadrul MCV este, potrivit tratatului de aderare, nerecunoaşterea hotărârilor judecătoreşti emise în România pe teritoriul Europei, astfel că decizia Bundestagului nu avea cum să fie privită ca o sancţiune luată în cadrul MCV.
Alistar a confirmat şi faptul că decizia Bundestagului nu are nicio legătură cu împrumutul extern solicitat de România Uniunii Europene, decis în cadrul ECOFIN.
Rezoluţia adoptată, joi, de Bundestag, care cere UE suspendarea fondurilor pentru România, are la bază un material realizat de Comisia pentru drepturile omului, care constată "cu îngrijorare problemele care încă rămân în ceea ce priveşte statul de drept".
Materialul, intitulat "Decizia şi recomandarea de raport" şi datat 22 aprilie, conţine la primul capitol - "Recomandare" - un paragraf referitor la România şi Bulgaria.
"Odată cu integrarea europeană a Bulgariei şi a României în ianuarie 2007, au fost introduse mecanisme de cooperare şi verificare pentru ca, cu sprijinul UE, să se rezolve diferitele probleme în domeniul reformei justiţiei, ca şi în combaterea corupţiei şi a crimei organizate. Principiile statului de drept au fost o condiţie pentru integrarea celor două ţări. Bundestagul ia la cunoştinţă cu îngrijorare problemele care încă rămân în ceea ce priveşte statul de drept. El (Bundestagul, n.red.) invită UE la sancţiuni sub forma opririi fondurilor în cazul României, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul Bulgariei", precizează paragraful referitor la România.
Documentul se referă la raportul UE privind drepturile omului în 2008 în lume şi este semnat de Holger Haibach (CDU/CSU), Christoph Strässer (SPD), Burkhardt Müller-Sönksen (FDP), Michael Leutert (DIE LINKE), Volker Beck (FDP).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO