TI recomandă Senatului revocarea lui Alice Drăghici din CNI

Transparency International recomandă Senatului revocarea avocatei Alice Drăghici din funcţia de membru al Consiliului Naţional de Integritate, după ce aceasta i-a somat pe inspectorii de integritate să oprească o procedură de verificare a averii declanşată într-un caz.

Urmărește
447 afișări
Imaginea articolului TI recomandă Senatului revocarea lui Alice Drăghici din CNI

TI recomandă Senatului revocarea lui Alice Drăghici din CNI (Imagine: Mediafax Foto)

Avocata Alice Drăghici le-a cerut inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate să oprească procedura de verificare declanşată în cazul medicului Şerban Brădişteanu, pe care îl apără în procesul de corupţie intentat doctorului de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Mai mult, avocata Alice Drăghici a ameninţat conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cerându-le şefilor să "stea cuminţi" pentru a se "feri de rele", susţin surse judiciare.

Printr-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Transparency International România îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la situaţia creată în jurul activităţii derulate de avocata Alice Draghici şi "la efectele pe care aceasta le poate avea asupra credibilităţii şi imparţialităţii Consiliului Naţional de Integritate şi ale Agenţiei Naţionale de Integritate".

"Dubla calitate a doamnei Draghici - aceea de membru al CNI şi de avocat al unei persoane cercetate de ANI -, precum şi modul în care domnia sa a înţeles să facă uz de aceste calităţi pun sub semnul întrebării modul în care Agenţia îşi poate îndeplini mandatul în condiţii de integritate şi imparţialitate, atâta vreme cât persoane implicate în supravegherea activitatii sale sunt acuzate de nerespectarea normelor legale care fac obiectul verificarilor sale.

În acest context, TI-România solicită Consiliului National de Integritate sa ia în discuţie şi să analizeze cu prioritate riscurile pe care această situaţie le ridică pentru eficienţa şi imparţialitatea activităţii ANI.

TI-România apreciază că analiza trebuie să aiba ca punct de pornire cadrul legal existent în materie, respectiv articolul 70 din Legea 161/2003, art 47 din legea nr 144/2007, art. 253 indice 1 din Codul penal, precum şi dispoziţiile Recomandării (2000) 10 a Consiliului Europei, potrivit careia prin conflict de interese se înţelege acea situaţie în care o persoană care ocupă o funcţie publică de orice natură are un interes privat de natură să influenţeze sau care creează impresia de influenţare a îndeplinirii atribuţiilor oficiale în condiţii de imparţialitate şi obiectivitate.

TI-România recomandă Consiliului National de Integritate să solicite Senatului revocarea lui Alice Drăghici din calitatea de membru al CNI şi să propună acestuia şi celorlalte instituţii competente adoptarea unor măsuri pentru înlăturarea riscurilor identificate şi pentru remedierea situaţiei create.

Totodată, TI-România reiterează solicitarea de amendare a Legii 144/2007 în sensul includerii în chiar textul acesteia a unor definiţii pentru conflictul de interese şi incompatibilităţi, care să fie acoperitoare şi sa aiba în vedere standardele internaţionale în materie, înlăturând astfel posibilitatea unei interpretări discreţionare.

Inspectorii de integritate i-au comunicat reprezentantului medicului Şerban Brădişteanu, avocat Daniel Caraman, să se prezinte la ANI pentru a lua la cunoştinţă de documentele din dosarul doctorului, însă apărătorul ales nu s-a prezentat.

În schimb, la sediul ANI, s-a prezentat avocata Alice Drăghici, cerând imperativ să vorbească cu inspectorii care fac verificări în dosarul medicului, clientul său în procesul penal şi nu în cel administrativ. În acest context, avocata a lansat ameninţări inspectorilor şi conducerii ANI, sugerând că ar avea influenţă pentru a schimba persoanele aflate în funcţii la Agenţie.

Consiliul Naţional de Integritate a fost informat despre ameninţările lansate de avocata Alice Drăghici, potrivit surselor citate.

Luni, Agenţia Naţională de Integritate a cerut Curţii de Apel Bucureşti, confiscarea sumei de aproximativ 4 milioane de euro aparţinând medicului Şerban Alexandru Brădişteanu, bani ce ar fi fost obţinuţi în perioada 2000-2004, când a deţinut funcţia de senator în Parlamentul României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici