TI România apreciază acţiunea din vămi şi speră să nu fie doar un exerciţiu de imagine

Transparency International (TI) România apreciază acţiunea ofiţerilor DGA şi a procurorilor anticorupţie din vămile din ţară, însă speră ca acestea să nu fie doar un exerciţiu de imagine, ci să devină o practică constantă.

Urmărește
6 afișări

TI precizează, într-un comunicat de presă de miercuri, că astfel de acţiuni într-unul din sectoarele de activitate cel mai des menţionate în studiile şi evaluările privind corupţia din România sunt de apreciat.

"Sectorul vamal este unul extrem de vulnerabil, care contribuie semnificativ la «zona neagră» a corupţiei şi care duce la mari pierderi pentru bugetul de stat, la menţinerea suspiciunii permanente că România tolerează acest tip de practici dar şi la menţinerea neîncrederii privind accesul României în spaţii comune, cum a fost recentul exemplu cu Zona Schengen. Considerăm că aceste acţiuni sunt importante în demersurile pe termen lung privind lupta împotriva corupţiei, precum şi în sensul creşterii credibilităţii instituţiilor statului atâta timp cât ele sunt continuate şi nu sunt doar puseuri temporare", arată TI România.

Reprezentanţii ONG-ului mai spun că aceste operaţiuni trebuie să devină o practică constantă şi normală a instituţiilor de aplicare a legii, cu atât mai mult cu cât "ramificaţiile posibile în cazul corupţiei sistematice" cer o perioadă mai lungă de timp pentru combaterea fenomenului.

Ancheta privind vămile din România reprezintă un semnal binevenit ce confirmă faptul că ţara noastră este un partener credibil şi matur al statelor membre, astfel că se poate bucura de toate veneficiile comunităţii europene, inclusiv aderarea la Spaţiul Schengen, precizează sursa citată.

"Este de dorit ca astfel de acţiuni să aibă efect şi în ceea ce priveşte măsurile de prevenţie, ca urmare a descurajării săvârşirii faptelor de natură penală. Totodată ele permit culegerea de date cu privire la modul de operare în sistemul vamal si de securitate a frontierelor, iar analiza acestora va trebui să fie facută publică şi să conducă la aplicarea unor politici publice de securizare a integrităţii publice. Abordarea coerentă a practicilor de corupţie, în care episodul vămi sperăm că va fi doar un început în lupta împotriva tuturor focarelor de corupţie din societatea românească, poate asigura nu numai credibilizarea puternică a României, dar va duce, în mod incontestabil, şi la o creştere constantă a nivelului de trai şi a încrederii populaţiei în instituţiile statului", mai arată TI.

ONG-ul mai precizează că îşi doreşte ca aceste acţiuni să nu fie doar un exerciţiu de imagine, ci să ducă la o analiză profundă a fenomenului corupţiei, precum şi la o reducere a acesteia şi a evaziunii fiscale în România.

TI conchide spunând că speră ca instrumentarea cazurilor să fie făcută în mod transparent, consecvent şi eficient şi că vor urma şi alte acţiuni de acest gen, atât la nivel instituţional, cât şi politic.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au reţinut, în urma unor descinderi de marţi, 45 de persoane în cazul de corupţie de la punctele de vamă din vestul ţării (Moraviţa, Foeni, Deta şi Naidăş).

Curtea de Apel Bucureşti judecă miercuri cererile procurorilor anticorupţie de arestare a 45 de suspecţi - vameşi şi poliţişti - de fapte de corupţie.

Săptămâna trecută 59 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la PTF Siret, pentru corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici