Ţigările mentolate, în centrul unui studiu în premieră despre fumat. Rezultatele a 38 de ani de cercetări, publicate la 9 luni după interzicerea comercializării în România

  • Potrivit unui studiu recent, în perioada 1980-2018 ţigările cu mentol au atras încă 10 milioane de fumători în SUA.
  • Calculele arată că ţigările cu mentol au fost responsabile pentru 378.000 de decese premature în 38 de ani.
  • Ţigările mentolate au apărut în 1926, dar au câştigat popularitate abia la sfârşitul anilor '50 şi începutul anilor '60.
  • În România, ţigările mentolate şi tutunul de rulat cu arome caracteristice nu mai pot fi comercializate de mai bine de 9 luni.
Urmărește
4463 afișări
Imaginea articolului Ţigările mentolate, în centrul unui studiu în premieră despre fumat. Rezultatele a 38 de ani de cercetări, publicate la 9 luni după interzicerea comercializării în România

Sursa FOTO: Profimedia

Fumatul e în centrul unui mare număr de controverse, cu atât mai mult cu cât e implicată sănătatea şi calitatea vieţii. 
 
În ciuda campaniilor OMS de atenţioare că fumatul provoacă multe afecţiuni grave şi chiar letale, marea majoritate a fumătorilor adulţi persistă în acest obicei, care provoacă la nivel mondial aproximativ 6 milioane de decese anual. Se preconizează că în 2025 vor fi peste un miliard de fumători în toată lumea.
 
Există tipuri şi tipuri de ţigări, iar fumătorii au în prezent la dispoziţie o gamă largă de opţiuni şi accesorii dedicate acestui obicei. Totuşi, problema ţigărilor mentolate, care au apărut în 1926, dar au câştigat popularitate abia la sfârşitul anilor '50 şi începutul anilor '60, pare să iasă în evidenţă tot mai mult în ultimii ani. 
 
Potrivit unui studiu recent, publicat în „Tobacco Control” şi citat de CTV News, ţigările cu mentol au atras încă 10 milioane de fumători în SUA, în perioada 1980-2018. Rezultatele colectate în 38 de ani marchează o premieră în domeniul de cercetare.
 
Calculele experţilor pun pe masă numere îngrijorătoare. Potrivit studiului, ţigările cu mentol au fost responsabile pentru aproximativ 378.000 de decese premature şi au dus la un total cumulat de trei milioane de ani de viaţă pierduţi în timpul perioadei analizate.
 
Pentru a estima numărul de fumători şi cel al deceselor asociate consumului de ţigări cu mentol, cercetătorii au folosit un model de simulare a prevalenţei fumatului şi a efectelor asupra sănătăţii.
 
Calculele le-au pus la dispoziţie o serie de date care indică, printre altele, faptul că „ţigările cu mentol au fost responsabile pentru 10,1 milioane de fumători suplimentari (266.000 în fiecare an), 3 milioane de ani cumulaţi de viaţă pierduţi şi 378.000 de decese premature (9.900 în fiecare an) între 1980 şi 2018”.
 
Studiul arată şi că ţigările mentolate au partea lor de vină în încetinirea ratelor de renunţare la fumat.
 
„Senzaţia răcoroasă de prospeţime în gât şi căile respiratorii”, care diminuează iritaţia provocată de fumul de ţigară, ar încuraja tinerii să se apuce de fumat şi ar încuraja dependenţa de ţigări în general.
 
În absenţa ţigărilor cu mentol, „prevalenţa generală a fumatului în SUA ar fi scăzut de la 33,2% la 11,1%, comparativ cu 13,7% (procent obţinut în 2018)”.
 
În 2009, „Legea privind prevenirea fumatului şi controlul tutunului în familie” a conferit Administraţiei SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) puterea de a interzice mentolul în ţigări. Totuşi, măsura nu a fost pusă în aplicare până acum.
 
Cercetătorii susţin că noile rezultate ar putea ajuta autorităţile să regleze produsele pe bază de mentol în viitor. „Analiza pune în perspectivă amploarea daunelor pe care ţigările mentolate le-au provocat deja în SUA şi oferă FDA informaţii suplimentare despre potenţialul pericol al acestor produse”.
 

Ţigările mentolate în România. Interdicţia comercializării, aplicată de 9 luni  

În România, ţigările mentolate şi tutunul de rulat cu arome caracteristice nu mai pot fi comercializate începând cu 20 mai 2020. Totuşi, Restricţiile nu se aplică şi în cazul  produselor din tutun încălzit sau ţigărilor electronice.

Legea nr. 201/ 2016 care transpune Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) a intrat în vigoare la data de 10 decembrie 2016. Ea stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe. Interdicţia asupra ţigărilor mentolate se aplică începând cu ziua de 20 mai a anului trecut, întrucât aceste produse intră în categoria produselor cu o cotă de piaţă mai mare de 3%.

Conform unui studiu global privind tutunul la adulţi (GATS România 2018), în România peste 5 de milioane de persoane sunt fumători curenţi de tutun. „Aproape 1 din 3 români consumă tutun. 5 milioane de persoane fumează zilnic, peste 3 milioane de bărbaţi şi aproape 2 milioane de femei.”

„Consumul de tutun include nu numai fumatul, ci şi consumul de tutun fără fum sau utilizarea produselor cu tutun încălzit. Fumători curenţi, asta însemnând fumători ai produselor clasice care se fumează, de la narghilea, pipă, trabuc, ţigări, ţigări rulate manual, fumători curenţi avem 5,57 milioane de persoane, iar fumători de ţigări fabricate, acestea fiind ţigările care se vând în pachete industriale, avem 5,54 de milioane”, a precizat la momentul respectiv Andra Curta, reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici