Se plăteşte? Hai şi noi să donăm! La asta s-au gândit ieşenii, după ce au auzit anunţul primarului. Aşa că vineri dimineaţă, în faţa sediului Centrului de Transfuzii se stătea la rând. Aproximativ 100 de persoane au venit să doneze sânge. O parte dintre ei au recunoscut că au fost convinşi de suma de bani promisă, iar pentru cei care vin frecvent să doneze, rândul a fost o surpriză.
„Am văzut acum vreo două zile o ştire că este nevoie de sânge. Ieri a anunţat şi primarul că dă 500 de lei pentru cei care vin să doneze”, povesteşte unul dintre cei aflaţi la coadă. Întrebat dacă asta a fost motivaţia, bărbatul răspunde: „Nu, luasem decizia cu o zi înainte. Dacă se dau şi ăia bun, dacă nu, mi-e indiferent. Eu în fiecare an donez.”
Nu toată lumea ştia însă despre plată, iar aglomeraţia i-a nedumerit: „Ah, de asta e coada aşa? Nu am văzut niciodată atâta coadă aici.”
„Am venit cu fratele meu, cu tatăl meu”, spune cineva care a venit pentru prima oară să doneze sânge. Recunoaşte că s-a gândit şi la bani: „Sincer, aşa este, deoarece asta mi-a atras atenţia prima oară, dar mă bucur că pot să fac şi o faptă bună.”
Întrebată despre coada uriaşă, care se întinde până la urgenţe, Alina Pleşu, medic la Centrul de Transfuzii Iaşi spune că nu a mai văzut aşa ceva. „În ultima perioadă nu au fost atâţia donatori, dar ne bucurăm pentru că stocul este foarte foarte mic.”
Legea, însă, spune că actul de donare este unul voluntar, anonim şi neremunerat. Primarul spune că a citit legea şi că este vorba tot despre o acţiune de voluntariat .
„Este acţiune de voluntariat, pentru că nu constrângem pe nimeni, se face doar în condiţii de sănătate rezonabilă, ca să nu spun perfectă şi sigur nu te împinge nimeni acolo dacă nu vrei să o faci. Am discutat în cursul zilei de ieri şi cu domnul ministru Nelu Tătaru şi mi-a spus că va acţiona şi din acest punct de vedere, stimulând printr-o hotărâre de Guvern donarea de sânge prin aplicarea de facilităţi materiale, băneşti”, spune Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.
Ce spune Legea 282 /2005
- ART. 4, punctul c) Donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat
- ART. 17, punctul 1 „Donatorii de sânge au dreptul să primească, la fiecare donare, o alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă, care au caracteristicile fizice şi valorice prevăzute de Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, sau o masă postdonare la centrul de transfuzie sanguină în echivalentul valorii totale a tichetelor de masă acordate.”