Timiş: 15 angajaţi de la Vama Moraviţa sunt aduşi cu elicoptere la Bucureşti, pentru audieri

Zece poliţişti de frontieră şi vameşi de la Vama Stamora Moraviţa suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului de ţigări au fost urcaţi, marţi, într-un elicopter al MAI care a decolat spre Bucureşti, unde aceştia vor fi audiaţi, alţi cinci urmând să fie duşi în Capitală cu un alt elicopter

Urmărește
63 afișări

Potrivit unor surse judiciare, în urma descinderilor de la Vama Stamora Moraviţa, aproximativ 15 poliţişti de frontieră şi vameşi suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului de ţigări din Serbia vor fi duşi la Bucureşti pentru a fi audiaţi de procurorii DNA.

La ora transmiterii acestei ştiri, unul dintre elicoptere decolase de la Vama Stamora Moraviţa, în acesta fiind zece poliţişti de frontieră şi vameşi.

În cel de-al doilea elicopter ar urma să fie urcaţi alţi cinci vameşi şi poliţişti care vor fi aduşi în Capitală.

În timpul descinderilor a fost adus pentru a participa la percheziţii şi şeful Vămii Stamora Moraviţa, care nu se afla la locul de muncă, el fiind ridicat din locuinţa sa din Arad.

În timpul percheziţiilor, anchetatorii au ridicat din birourile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră mai mulţi saci cu probe pe care i-au pus în maşini care au plecat din vamă.

Din Vama Naidăş din judeţul Caraş-Severin, unde au avut loc, de asemenea, descinderi, cel puţin 20 de vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului de ţigări din Serbia vor fi duşi cu două elicoptere MAI la Bucureşti, pentru a fi audiaţi la DNA, la ora transmiterii acestei ştiri anchetatorii aflându-se încă la faţa locului, unde au ajuns şi rude ale angajaţilor vămii.

Descinderi au avut loc şi în toate satele din zonă, la locuinţe ale vameşilor, poliţiştilor şi contrabandiştilor.

Vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş au fost blocate, marţi dimineaţă, începând cu ora 6.00, când zeci de poliţişti, jandarmi şi mascaţi, coordonaţi de ofiţeri ai DGA şi de procurori ai DNA, au descins în aceste puncte de trecere a frontierei. Traficul în cele două vămi a fost redeschis după aproximativ două ore.

Potrivit unor surse judiciare, angajaţii celor două puncte de trecere a frontierei au fost monitorizaţi mai multe luni, timp în care anchetatorii au strâns probe legate de contrabanda de ţigări netimbrate aduse din Serbia.

Conform surselor citate, la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moraviţa, într-un schimb se câştigau aproximativ 5.000 de euro de la contrabandiştii de ţigări, banii fiind apoi împărţiţi între angajaţi.

În paralel, marţi dimineaţă au avut loc 72 de percheziţii şi descinderi la locuinţe din Capitală şi din judeţele Argeş, Dolj, Olt, Giurgiu, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Arad, Dâmboviţa, fiind vizate persoane care preluau ţigări de contrabandă introduse în ţară prin vămile din vestul ţării.

În urma descinderilor, aproximativ 40 de persoane suspectate de trafic de ţigări pe la frontiera de vest a ţării au fost ridicate şi urmează să fie audiate, marţi, la Parchetul Tribunalului Argeş, care coordonează această anchetă.

Surse judiciare susţin că peste o sută de persoane, vameşi, poliţişti, dar şi presupuşi traficanţi de ţigări, sunt vizate de descinderile care au avut loc marţi dimineaţă.

Întreaga acţiune în vămi este coordonată de la Bucureşti, fiind similară celei de săptămâna trecută, de la Vama Siret, din judeţul Suceava, în urma căreia sunt cercetate penal 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Cele 59 de persoane au fost arestate, la cererea anchetatorilor, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Ulterior, avocaţii inculpaţilor au declarat recurs la deciziile de arestare preventivă, ce urmează să fie judecat la instanţa supremă.

Arestarea vameşilor de la Siret, în contextul evaluărilor României pentru Schengen, aminteşte de acţiuni similare care au avut loc în 2006, la Otopeni şi Ploieşti, în perioadă premergătoare unui nou Raport al CE, dar care nici până acum nu s-au finalizat din punct de vedere juridic.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, vineri, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, în legătură cu arestarea vameşilor de la Siret, el răspunzând: "Dacă vă răspund acum, vă dau un răspuns incomplet, nu vreţi să vă răspund pe la sfârşitul lunii?".

Preşedintele a participat la reuniunea Consiliului European, susţinând o declaraţie de presă la final.

În 27 ianuarie, Băsescu spunea, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, că România duce o luptă constantă de combatere a corupţiei şi în frontiere.

"România duce o luptă constantă de combatere a corupţiei şi în frontiere. În ultimii 5 ani au fost arestate şi s-au facut rechizitorii pentru 51 de vameşi. De asemenea, au fost arestaţi şi s-au făcut rechizitorii pentru peste 120 de poliţişti de frontieră. Iar acţiunile de întronare a legii în frontieră nu s-au oprit aici. Poate veţi avea ocazia să observaţi ce se va întâmpla undeva în luna februarie", afirma Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici