Timişoara: Copaci plantaţi la o staţie de monitorizare a aerului ca să fie "protejată de insolaţie"

Primăria Timişoara a plantat copaci în jurul unei staţii de monitorizare a calităţii aerului, pentru a o proteja de "insolaţie", reprezentanţii Agenţiei de Mediu Timişoara afirmând însă că această perdea de arbori ar putea afecta calitatea datelor transmise Comisiei Europene de această staţie.

Urmărește
61 afișări

Directorul Direcţiei de Mediu din Cadrul Primăriei Timişoara, Vasile Ciupa, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că municipalitatea a dispus plantarea mai multor copaci în jurul unei staţii de monitorizare a calităţii aerului, situată pe Calea Şagului din municipiu, pentru a o proteja de "insolaţie".

"Am plantat acei copaci ca să nu fie staţia afectată de insolaţie. Pentru că este posibil ca soarele puternic din vara aceasta să afecteze măsurătorile. Acei copaci respectă condiţiile tehnice din documentaţia Comisiei Europene şi din ordinul ministrului Mediului", a afirmat Ciupa.

El a precizat că municipalitatea nu a putut planta copaci şi în jurul staţiei de monitorizare din Calea Aradului deoarece aceasta este înconjurată de beton.

"În Calea Aradului nu poate fi făcut acelaşi lucru pentru că staţia este chiar lângă drum, iar acolo este doar beton, din păcate", a spus Ciupa.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, Carmen Bercea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că plantarea unei perdele de copaci în jurul staţiei de monitorizare din Calea Şagului ar putea afecta calitatea măsurătorilor, motiv pentru care instituţia a transmis adrese către Primăria Timişoara prin care a cerut explicaţii şi către Ministerul Mediului.

"Aceste staţii de monitorizare trebuie să aibă o zonă de siguranţă. Noi am solicitat lămuriri din partea colegilor de la Primăria Timişoara asupra acestei investiţii, dar am transmis o adresă şi Ministerului Mediului prin care am cerut să ni se răspundă dacă această perdea de copaci nu încalcă condiţiile tehnice de funcţionare a staţiei respective. Avem suspiciunea că particulele de praf din imediata apropiere a staţiei de monitorizare ar putea fi absorbite de acei copaci, iar valorile din restul oraşului să rămână ridicate", a afirmat Bercea.

Cele două staţii de monitorizare a calităţii aerului din Timişoara, situate pe Calea Şagului şi pe Calea Aradului, fac măsurători perioadice ale cantităţii de praf din atmosferă, datele fiind transmise reprezentanţilor Comisiei Europene.

Trei staţii de monitorizare a calităţii aerului din judeţul Timiş au înregistrat, în primele trei luni ale acestui an, 58 de depăşiri ale valorilor maxime de praf în atmosferă, numărul maxim admis de Comisia Europeană fiind de 60 anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici