- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (03.12.2013, 16:00)
- Adina Oşan , Liliana Iedu
Timişoara: Piaţa Unirii, redeschisă traficului după 50 de ani. Istorici: Clădirile pot fi afectate
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că traficul rutier în Piaţa Unirii va fi redeschis temporar, după aproape jumătate de secol, urmând să fie amenajate 150 de locuri de parcare, în timp ce istoricii avertizează că circulaţia autovehiculelor în zonă ar putea afecta clădirile istorice.
Urmărește
958 afișări
Timişoara: Piaţa Unirii, redeschisă traficului după 50 de ani. Istorici: Clădirile pot fi afectate (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)
Primarul Nicolae Robu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că traficul rutier în Piaţa Unirii va fi redeschis şi vor fi amenajate 150 de locuri de parcare, pe perioada lucrărilor de reabilitare a centrului istoric.
"Vom asigura, începand de mâine (miercuri - n.r.), circa 150 de locuri de parcare în Piaţa Unirii, pe pavaj. De asemenea, încercăm să deschidem, tot de mâine, dar oricum vom deschide, o cale de legătură între strada Gheorghe Lazăr şi partea cealaltă a Pieţei Unirii, către Tribunal, prin Piaţa Unirii, pentru traficul uşor. Se traversează Piaţa Unirii prin faţa Palatului Baroc. Locurile de parcare vor fi undeva delimitate în zonă şi în partea dinspre Liceul N. Lenau", a spus primarul Nicolae Robu.
Întrebat dacă nu era mai bine să redeschidă temporar traficul pe strada pietonală Mărăşeşti, primarul a răspuns negativ, precizând că această şosea "este foarte folosită în această perioadă a anului".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marina SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană, ca punct logistic pentru operaţiunile din zona arctică unde patrulează submarinele ruseşti
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
"Pietonala nu o deschidem, aceasta este singura modificare. Nu deschidem strada Mărăşeşti, pentru că ea este foarte folosită în această perioadă a anului (sunt montate mai multe căsuţe pentru Târgul de Crăciun- n.r.), nu ar fi bine să o scoatem din circuitul de agrement", a mai spus Nicolae Robu.
Istoricul timişorean Ioan Haţegan a declarat corespondentului MEDIAFAX că Piaţa Unirii din Timişoara a devenit pietonală la mijlocul secolului ai XX-lea şi că redeschiderea traficului în această zonă ar putea afecta clădirile istorice.
"Piaţa Unirii este pietonală de la mijlocul secolului al XX-lea. Redeschiderea traficului ar putea afecta clădirile istorice de aici, dar şi obiectele din Palatul Baroc, care găzduieşte Muzeul de Artă. Acest muzeu aşa a fost gândit, pentru o zonă pietonală. În plus, ar putea fi un haos în Piaţa Unirii, cei care vor vrea sa iasă la promenadă sau să meargă la Muzeul de Artă vor fi nevoiţi să facă slalom printre maşini", a declarat Ioan Haţegan.
Reabilitarea centrului istoric din Timişoara a început la sfârşitul lunii octombrie şi este realizată de firma Romprest, care va executa lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.
La finalul lucrărilor, zece străzi vor deveni pietonale. În plus, vor fi reamenajate aproape în întregime Pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde se vor face doar lucrări pentru înlocuirea reţelelor subterane şi a pavajului.
Totodată, proiectul prevede şi schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.
Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei.
Din suma totală, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adică 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Citește pe www.zf.ro: Cine sunt cei care nu vor avea niciodată o problemă în a găsi un loc de muncă în ciuda incertitudinilor şi crizelor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
J-Hope, membrul BTS, pleacă în turneul „Hope on the Stage”. Este primul turneu solo după încheierea serviciului militar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe